Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Feb.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudne poslanice bez svojih prava

Beograd -- Budućim skupštinskim poslovnikom i Zakonom o skupštini nije regulisano porodiljsko i trudničko odsustvo poslanica niti zamena poslanika u slučaju duže bolesti.

Šefovi radnih grupa za izradu poslovnika i predloga zakona o skupštini, ali i pojedine poslanice, složili su se u razgovoru za Tanjug da je neophodno tu metariju regulisati, uz napomenu da su drugi zakoni već predvideli odredbe koje se odnose na tu vrstu prava.

Šef Radne grupe za izradu poslovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boško Ristić rekao je da porodiljsko odsustvo poslanica može da se definiše zakonom o skupštini, uz podsećanje da poslovnik predviđa proceduru, odnosno pravila postupanja u radu.

"Ako je mandat na poslaniku i može da ga poveri partiji, onda u dogovoru partije i poslanika može da se izvrši privremena zamena. Sada je teorijski i pravno vrlo sporno da li neko može da se vrati u parlament kada izgubi mesto poslanika", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, do sada su poslanice koje su ostajale u drugom stanju bile diskriminisane i nisu mogle da koriste mogućnosti odustvovanja sa posla kao sve druge zaposlene žene u Srbiji.

Predsednik Radne grupe za izradu zakona o skupštini Nikola Novaković kategoričan je u stavu da nema nikave potrebe da taj propis reguliše pitanje porođajnog odsustva, jer je ono regulisano opštim propisima.

"Svaka zaposlena žena na to ima pravo i poslanice koje su na stalnom radu u skupštini imaju izjednačen odnos sa ženama koje su stalno zaposlene u nekim drugim institucijama i firmama", rekao je Novaković.

On je dodao da će ipak vrlo brzo biti aktivirano pitanje da li će poslaniku zbog bolesti biti privremeno oduzet mandat. Poslanice međutim imaju jedinstven stav da trudnice u skupštini treba da uživaju sva prava kao i sve druge zaposlene trudnice u Srbiji.

Poslanica DS-a Jelena Trivan, za razliku od Novakovića, smatra da je to "ozbiljan problem koji zakonom u Skupštini mora da bude rešen".

"Ovo je prećutno obavezivanje kada pristanete na mandat poslanika da nećete svoje majčinsko pravo ostvariti ili da ćete ga ostvariti, pa proći kao naša koleginica iz prethodnog mandata Vesna Martinović, koja je za vreme svog mandata rodila dete pa je zatim smenjena", rekla je Trivanova.

Ona dodaje da su evropske zemlje regulisale mogućnost takozvane privremene zamene poslanika.

Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić smatra da nema razloga da "im činjenica da su poslanice uskraćuje određena prava".

"Do sada trudnicama nije uziman mandat, ali su one, na žalost, morale vrlo brzo da se vrate u parlament, jer je vladajuća većina uvek bila tanka", kaže ona.

"Jelena Trivan se porodila i odmah se vratila i tako će sada i Jelena Travar (G17 plus) i to nije dobro. Moraju biti primenjena ista zakonska rešenja na sve i nema govora ni o kakvom oduzimanju mandata, što važi i za neku bolesnu osobu", rekla je Grubješićeva.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov kaže da je možda veći problem u lokalnim samoupravama nego u republičkom parlamentu kada je reč o porodiljskom odusustvu.

"Odlazimo u drugu krajnost da oni koji se bave politikom nemaju neka prava koja drugi građani imaju, građanke pre svega, kao na primer ministarka koja se porodila početkom ove godine i nije imala pravo da ode na porodiljsko bolovanje, kao što bi imala neka druga žena u takvoj situaciji", rekla je Jerkovljeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.