Izvor: B92, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trovanje dece svakog dana

Beograd -- U Beogradu se svakog dana otruje neko dete ili lekovima ostavljenim bez nadzora ili kućnom hemijom, što može ostaviti trajne posledice.

Neki lekovi i tečnosti za čišćenje mogu ozbiljno da ugroze život deteta i trajno promene njegov život. Većina ljudi sredstva za čišćenje ostavlja ispod sudopere i na podu kupatila jer im je tako zgodnije. Babe i deke ili roditelji lekove drže na stolu ili polici, na dohvat ruke radoznale dece. Većina slučajnih trovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece zbrine se u dnevnoj bolnici.

Kada dete nešto od toga stavi u usta, sledi hitno prebacivanje u Institut za zaštitu zdravlja majke i deteta.

"U Institutu jednom dnevno primimo slučaj trovanja, uglavnom lakša trovanja, i može se reći da se u 70 odsto slučajeva radi o lakšim trovanjima", objašnjava lekar Vladimir Vukomanović.

"Oko 60 odsto ide u dnevnu bolnicu, ne zahteva da se dete zbrine. Najčešće se radi o lekovima za bolesti srca i krvnih sudova, od kojih neki mogu da imaju veoma teške posledice po zdravlje deteta", kaže on.

Iako se najviše trogodišnjaka i četvorogodišnjaka otruje lekovima, česti su i slučajevi trovanja sredstvima za čišćenje.

"Svašta mogu da unesu u organizam, sredstva za čišćenje prozora, deterdžente, a u vreme kada su kante bile benzinske pumpe, relativno veliki broj dece je priman sa simptoma trovanja benzinom, odnosno derivatima nafte", kaže dr Vukomanović.

Vukomanović kaže da, ako dođe do trovanja, roditelji ne mogu mnogo da urade, sem da odmah pozovu Hitnu pomoć i ustanove o kakvoj se supstanci ili leku radi.

Relevantne ustanove za dečja trovanja su Institut za majku i dete i Dečja klinika u Tiršovoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.