Tropska Srbija: Temperature preko 35 stepeni, samo u Beogradu 70 poziva za hitnu pomoć

Izvor: Blic, 30.Jun.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tropska Srbija: Temperature preko 35 stepeni, samo u Beogradu 70 poziva za hitnu pomoć

Tropske temperature zahvatile su celu teritoriju Srbije, ali i region, velike vrućine očekuju se i narednih dana, a nadležne službe upozoravaju građane da se ponašaju odgovorno i u skladu sa uputstvima stručnjaka. U Srbiji su za danas najavljene temperature od 32 do 36 stepeni, a u narednih dana, do 7. jula, očekuje se topli talas sa maksimalnom temperaturom u većini mesta u intervalu od 33 do 38 stepeni.

Kupališta su danas najposećenija mesta u Srbiji

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podacima Hidrometerološkog zavoda u Beogradu je u 13 sati bilo 35 stepeni, u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu po 34, Kraljevu i Nišu 33, a u Kragujevcu 32 stepena. U Sjenici, koja inače važi za najhladnije mesto u Srbiji, izmereno je 30 stepeni, dok je na Kopaoniku zabeleženo 20 stepeni.

Ekipe Hitne pomoći su od jutros na području Beograda primile 70 poziva, a 24 intervencije izvršene su na javnim mestima, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

Na javnim mestima nije bilo nikakvih ozbiljnijih intervencija, a građani su se uglavnom javljali zbog kolapsa zbog vrućine ili lakših povreda.

Zbog visokih temperatura Beogradski vodovod je postavio cisterne s vodom za piće u centru grada kako bi građani lakše podneli velike vrućine, a one će do utorka, 3. jula, u periodu od 12 do 18 sati, biti na Trgu republike, Zelenom vencu i Slaviji.

Javno preduzeće "Ada Ciganlija" je zbog velikog broja posetilaca na Savskom jezeru, apelovalo na sugrađane da se ponašaju odgovorno i pridržavaju pravila kupališta u cilju sopstvene bezbednosti.

Na najpoznatijem beogradskom kupalištu kupanje je dozvoljeno i bezbedno samo u obeleženim zonama, i to od 10 do 19 sati, dok je kupanje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci najstrože zabranjeno i veoma opasno.

Hroničnim bolesnicima se savetuje da se pridržavaju svojih redovnih terapija, roditeljima da paze na decu, a kupače motri povećan broj pripadnika spasilačke službe, koji na kupalištu dežuraju i po završetku radnog vremena, sve do mraka, kada dužnost preuzima noćna patrola na skuterima.

Toplotni talas u Crnoj Gori

Toplotni talas zahvatio je i Crnu Goru, gde se očekuje da će maksimalne dnevne temperature dostizati 40 stepeni Celzijusa, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova izdato je upozorenje na predstojeće tropske temperature.

MUP je naveo da će Crna Gora do 5. jula biti na udaru drugog toplog tropskog talasa, koji će usloviti rekordne temperature vazduha za ovo doba godine.

U najtoplijim predelima Crne Gore temperatura će se kretati do 40 stepeni Celzijusa, što uslovlja ekstremno visoki indeks opasnosti od požara, posebno u širem području Podgorice i Danilovgrada, kao i na primorju.

Tropski i u Zagrebu, Sarajevu, Italiji...

Vrućine nisu zaobišle ni Hrvatsku, gde je u Zagrebu i Splitu izmereno 33 stepena, Osijeku 34, a u Dubrovniku 28 stepeni. U Sarajevu je danas 33 stepena, Ljubljani 31, Podgorici 35, a u Skoplju 32 stepena.

Tropski talas nije zaobišao ni Italiju, gde će kako ke ranije najavljeno, tokom vikenda u 10 velikih gradova biti uvedeno maksimalni "crveni" nivo opasnosti zbog neuobičajenih vrućina i tropske omorine čiji talas se poslednjih dana obrušio na Apeninsko poluostrvo.

Prema informaciji sa sajta italijanskog Ministarstva zdravlja, radi se o gradovima kao što su Rim, Bolonja, Peruđa, Breša i Ređo di Kalabrija, gde se živa termometra već približila do 40 stepeni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.