Trodnevna žalost u Srbiji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 15.Nov.2009, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trodnevna žalost u Srbiji

Beograd -- Povodom smrti patrijarha srpskog Pavla Vlada Srbije je na današnjoj sednici proglasila trodnevnu žalost u Srbiji, saopšteno je iz Vlade.

Dani žalosti su 16, 17. i 18. novembar 2009. godine. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je, posel sednice Sinoda SPC, da je smrt patrijarha Pavla izuzetno težak gubitak za srpski narod, državu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

U obraćanju predsednika Borisa Tadića iz Patrijaršije SPC, Tadić je rekao da je patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pavle uživao veliki ugled u svetu i među predstavnicima drugih religija zbog toga što je "verovao i ponašao se onako kako je verovao".

Predsednik Srbije Boris Tadić i patrijarh Pavle (FoNet, arhiva)

"Mislim da jedna njegova misao ostaje kao zavet svim građanima Srbije: 'Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi'. To je govorio u teškim vremenima 90-ih godina i to, kao i njegova skromnost i jednostavnost, treba da ostanu čvorišna mesta u našoj istoriji i budućnosti", rekao je Tadić.

Predsednik je ocenio da su građani suočeni sa velikim gubitkom ali da je patrijarh Pavle svojim delovanjem u životu oličavao jedinstvo naroda i da je ovo trenutak kada je jedinstvo potrebnije nego ikada.

On je dodao da će država pružiti svaku podršku SPC i da će učiniti sve da sahrana patrijarha Pavla bude dostojno obeležena.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je povodom smrti patrijarha Pavla da je to tužan događaj za srpski narod i veliki gubitak za Srbiju.

"Srpska pravoslavna crkva i srpski narod izgubili su mudrog poglavara, koji je vernicima i sveštenstvu i u najtežim vremenima za Srbiju, pokazivao put mira, pravde i ljudskosti. Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve, svi arhijereji, sveštenici i monasi, kao i vernici u zemlji i dijaspori imali su duhovnog vođu sa snagom narodne mudrosti na kojeg kao narod i država možemo da budemo ponosni", izjavio je premijer Cvetković.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, vernicima i srpskom narodu povodom smrti patrijarha Pavla.

"Njegova svetost srpski patrijarh gospodin Pavle napustio je ovozemaljski život tiho, kao što je i živeo. Posvetio je život molitvi za nas, a njegova milost i reč bile su nam uteha i nada", navedeno je u telegramu ministra Dačić.

"Misija patrijarha Pavla zauvek će ostati u istorijskom pamćenju srpskog naroda. Pravoslavnom svetu, srpskom narodu, našoj pravoslavnoj crkvi i svakom od nas pojedinačno, delo patrijahra Pavla treba da bude putokaz kako proći kroz sva iskušenja sačuvavši veru i ljubav prema Bogu i svom narodu", navedeno je u telegramu ministra Dačića.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je, povodom smrti patrijarha Pavla, da su njegova smirenost, tolerancija, mudre reči i velika dela ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji.

Zbog toga će patrijarh Pavle zauvek živeti u sećanjima svih građana Srbije, naveo je Dinkić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je povodom smrti patrijarha Pavla saučešće Svetom arhijerejskom saboru SPC, monaštvu, sveštenstvu i građanima.

"Bogu se danas vratio njegova svetost gospodin Pavle", rekao je Jeremić u Ministarstvu spoljnih poslova i dodao da oseća iskrenu tugu i nenadoknadiv gubitak.

Prethodno najavljen kao svečani skup povodom prijema nove generacije polaznika Diplomatske akademije "Koča Popović" u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, zbog smrti patrijarha preimenovan je u prigodni skup, a Jeremić se izvinio prisutnima "jer nije ni vreme, ni okolnosti" da se govori o najavljenoj temi.

Svima nama bila je čast biti savremenik srpskog patrijarha, rekao je Jeremić, i naveo: "Ovo je težak vrlo težak trenutak za naš narod. Uveren sam da ćemo biti ujedinjeni oko odra gospodina Pavla, i nadam se da ćemo ostati tako ujedinjeni u odnosu na teškoće sa kojima se ova zemlja suočava i naći put kojim smo ranije išli, put na kome je radio i naš patrijarh".

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ocenio je da su smrću patrijarha Pavla Srbija i srpski narod izgubili "istinskog pastira, smernog duhovnika i velikog čoveka kakvih je bilo malo našoj istoriji".

Smrt patrijarha Pavla predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski, pravoslavni narod i našu zemlju, navodi se u telegramu saučešća.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Pavla u svoje ime i u ime Ministarstva i srpskog naroda sa Kosova.

U saopštenju se navodi da je patrijarh u najtežim vremenima "sveto i jevanđeljski služio Bogu, crkvi i narodu".

"Ovo je vrlo težak trenutak za naš narod, posebno za onaj deo koji živi na Kosmetu. Patrijarh Pavle je srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ulivao hrabrost da korača putem mira, pravde i ljudskosti. Patrijarhov višedecenijski rad u Raško-prizrenskoj eparhiji ostavio je neizbrisiv trag, a njegova dela, reči utehe i nade bili su najbolji melem za naš napaćeni narod na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Odlazak patrijarha Pavla veliki je gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod i ceo hrišćanski svet, izjavio je ministar za dijasporu Srđan Srećković.

"U teškim vremenima bio je glas razuma i pomirenja, glas nade da naša država i naš narod imaju budućnost, a da nije bilo njega i njegovih prethodnika i sledbenika srpski narod organizovano u dijaspori ne bi postojao", rekao je Srećković povodom smrti patrijarha Pavla.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izrazio je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim pravoslavnim vernicima u Srbiji povodom smrti patrijarha srpskog Pavla.

Smrt patrijarha Pavla je nanadoknadiv gubitak za Srbiju i sve ljude koji su sledili put plemenitosti i dobronamernosti poglavara Srpske pravoslavne crkve, navedeno je u saučešću.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izrazila je, u svoje i u ime svih parlamentaraca, saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, vernicima i srpskom narodu povodom smrti patrijarha Pavla.

"Sećanje na plemenitost prvog duhovnika srpskog naroda i na sve prave vrednosti koje je svojim načinom života i delom usadio u pravoslavni svet ostaće utkano u svest našeg naroda", navedeno je u telegramu saučešća predsednice parlamenta.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić uputio je povodom smrti patarijarha Pavla saučešće Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim pravoslavnim vernicima i građanima Srbije izraze nadubljeg saučešća.

"S najdubljom tugom primio sam vest da nas je napustio naš patrijarh, gospodin Pavle, koji je svojom izuzetnom ličnošću, svojom čistom i iskrenom ljudskošću, obeležio jedno teško vreme kroz koje je prošao čitav naš narod. Patrijarh Pavle je bio i zauvek će ostati ne samo u srcu vernika, već i svih naših ljudi, zbog svoje duboke mudrosti, istinske pravdoljubivosti i najiskrenije brige za svakog čoveka", istakao je Pajtić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši uputio je pravoslavnim vernicima i velikodostojanstvenicima Srpske pavoslavne crkve saučešće povodom smrti patrijarha Pavla.

To je veliki gubitak za pravoslavne vernike i duboko i iskreno saosećam sa njihovim gubitkom, naveo je Egereši.

"Njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Pavla treba da pamtimo po njegovoj mudrosti i pravdoljubivosti. Iskreno se nadam da će nas sećanje na njega podsticati na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao - mir, međusobno uvažavanje, saosećajnost i ljudskost", kazao je Egereši.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić zajednički su u ime grada uputili saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha Pavla.

"Sve nas u gradu, kao i sve Beograđane, veoma je potresla i rastužila vest o smrti našeg patrijarha Pavla. Uspomenu i sećanje na njega čuvaćemo za sve buduće generacije, jer je uživao veliki ugled u hrišćanskom svetu, a svojim životom i delom učinio mnogo za očuvanje nacionalnog i verskog identiteta srpskog naroda", navodi se u saučešću.

Đilas i Antić su istakli da je smrt poglavara SPC nenadoknadiv gubitak za sve jer je Srbija izgubila čoveka koji je vodio "svetački život i bio nam svima uzor u tom pogledu".

Brojne reakcije i saučešća

Demokratska stranka izrazila je žaljenje zbog smrti patrijarha Pavla i ocenila da je Srbija ostala bez duhovnog vođe koji nije dopuštao podele u crkvi, državi, društvu i među ljudima i narodima.

"U vreme najvećih moralnih posrnuća, nedaća i izazova Srbija je imala tu sreću da na čelu srpske crkve bude čovek koji se neumorno borio za razumevanje i mir među ljudima ostavljajući za sobom amanet narodu 'da se protiv tuđeg zla ne borimo zlom u sebi'", navodi se u saopštenju DS-a.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je danas da je smrću patrijarha Pavla pravoslavni svet izgubio jednog od svojih najvećih duhovnika.

"Smrću patrijarha Pavla, srpska crkva i ceo pravoslavni svet izgubili su jednog od svojih najvećih duhovnika", izjavio je Drašković.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić naveo je u telegramu saučešću Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha srpskog Pavla da će trag koji je patrijarh Pavle ostavio u istoriji našeg naroda živeti večno.

"U svoje i u ime SNS izražavam svu našu žalost što Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Pavle, nije više među nama. I iako je svima nama zemaljski život prolazan, trag koji je Njegova svetost ostavio u istoriji našeg naroda živeće večno. Molimo se Gospodu da mu podari večni mir", navedeno je u saučešću.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izrazio je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i svima koji su doživeli gubitak odlaskom patrijarha Pavla.

"Patrijarh Pavle vodio je SPC u veoma teškim vremenima u kojima smo i patili i u kojem su drugi patili zbog nas, pokušavajući da sačuva i nju samu, ali pre svega vernike, od velikih izazova sa kojima smo bili suočeni. Često je pozivao na razum i ljudskost i često je njegov poziv ostajao usamljen čak i u samoj crkvi. Vreme koje je on proveo na čelu SPC svima mora da posluži kao velika pouka", istakao je Jovanović.

On se nada da će SPC, kao značajna društvena institucija, uspeti da pronađe svoje važno mesto u daljem uspostavljanju društvenog poretka zasnovanog na vrednostima, nacionalnim i evropskim, "koje su u velikoj meri i vrednosti pravoslavlja, hrišćanstva i progresivne komunikacije među ljudima i verskim zajednicama".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio povodom smrti patrijarha Pavla da je preminuli poglavar Srpske pravoslavne crkve u periodu najtežih iskušenja duhovno vodio narod pravednim putem koji su utemeljili sveti Sava i sveti Simeon.

Kao dostojni naslednik svetog Save, patrijarh Pavle je u prelomnim istorijskim događajima sačuvao srpsku crkvu, veru i narod, navodi se u Koštuničinom saucešću upućenom zameniku patrijarha, mitropolitu Amfilohiju.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić uputio je u svoje i ime članova stranke saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, vernicima, srpskom narodu i svim građanima Srbije povodom smrti srpskog patrijarha Pavla.

"Smrt patrijarha Pavla došla je u jednom od najtežih trenutaka za Srbiju i predstavlja nenadoknadiv gubitak za srpski narod i sve pravoslavne vernike. Blagorodne reči dobrota i mudrost koje je upućivao patrijarh Pavle ostaće večno upamćeni u duši svakog od nas i predstavljaće nadu za spasenje srpskog naroda i putokaz za sva iskušenja", navedeno je u telegramu saučešća.

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić izjavio je danas da je smrt patrijaha Pavla ogroman gubitak za čitav srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Svojim životom i delom patrijarh Pavle je pokazivao i dokazivao kako se i u najtežim trenucima može ostati veran sledbnik Svetog Save i najsvetijih ideja pravoslavlja", naveo je Batić, ističući da želi da veruje da će "SPC nastaviti putem patrijarha Pavla".

Stranka G17 plus uputila je danas telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha srpskog Pavla.

"Dobrota i mudrost patrijarha Pavla biće upamćeni ne samo među srpskim narodom i vernicima Srpske pravoslavne crkve već i šire. Njegova smrt je veliki gubitak za srpski narod i zbog toga izražavamo naše najdublje sučešće", kaže se u telegramu saučešća G17 plus.

Socijalistička partija Srbije, "duboko potresena smrću patrijarha Pavla", uputila je danas najiskrenije saučešće Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim pravoslavnim vernicima i celokupnom srpskom narodu.

"Njegova svetost patrijarh Pavle bio je svetionik srpskog naroda u teškim vremenima novije istorije, duhovni poglavar i čuvar istinske vere i duboko ukorenjenog osećaja pravde srpskog naroda i svih pravoslavnih hrišćana", navodi se u saučešću SPS.

Kako se ističe, u srpskom narodu patrijarh Pavle ostaće upamćen po svojoj sabornoj ulozi i ogromnoj dobroti i ljubavi, a njegova dela ostaće putokaz svim budućim generacijama.

Srpska radikalna stranka ocenila je da smrt patrijarha srpskog Pavla predstavlja ogroman gubitak za srpski narod, državu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Odlazak Njegove svetosti patrijarha Pavla predstavlja ogroman gubitak za srpski narod, državu i SPC. Patrijarh Pavle je došao na tron Srpske pravoslavne crkve u izuzetno teškim vremenima i uspeo je da svojom mudrošću i posvećenošću ublaži patnju i nesreću srpskog i drugih naroda", navodi se u saopštenju SRS-a.

Dodaje se da je od neprocenjivog značaja njegov tridesetogodišnji rad u Raško-prizrenskoj eparhiji, kao i uteha koju je pružao narodu na Kosovu i Metohiji.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi telegram saučešća povodom smrti partijarha Pavla uputilo je i Bošnjačko nacionalno veće, čiji je predsednik Esad Džudžević izrazio nadu da će Sinod SPC i sveštenstvo smoći snage i mudrosti da nastave njegovu plemenitu misiju, na zadovoljstvo svih vernika.

"Uvereni smo da će poruke i misija mira kojim je zračio pokojni patrijarh tokom svog dogogodišnjeg rukovođenja SPC imati svoje plodno tlo u svim narodima i ljudima dobre volje u našoj zemlji i šire", naveo je Džudžević.

Predsedništvo Koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak uputilo je saučešće Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha srpskog Pavla.

"Sa velikim žaljenjem smo primili vest o smrti patrijarha srpskog gospodina Pavla. Srpskoj pravoslavnoj crkvi i čitavom srpskom narodu upudjujemo izraze našeg iskrenog saučešća", navedeno je u saopštenju koalicije kojom rukovodi ministar Sulejman Ugljanin.

U saučešću se kaže se da iza svakog čoveka ostaju njegova dela, a da će o liku i delu srpskog patrijarha govoriti istorija.

Princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom uputio je izraze najdubljeg saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima povodom smrti patrijarha Pavla navodeći da je srpski narod ostao bez duhovnog vođe.

"Veoma, veoma duboko sam ožalošćen vešću da je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle usnuo u Gospodu. Srpski narod je ostao bez pobožnog duhovnog vođe, naročito u trenutku kada je budućnost Kosova i Metohije, kolevke Srpske pravoslavne crkve, neizvesna", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin izjavio je da je smrt patrijarha srpskog Pavla nenadoknadiv gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu i u isto vreme ogroman gubitak za ceo narod.

"Patrijarh Pavle je bio oličcenje morala i visokih ličnih kvaliteta, čovek kome se divio ceo svet po načinu njegovog dejstvovanja i po načinu njegovog života", kazao je akademik Hajdin.

Prema rečima akademika Dobrice Ćosića, oni koji su živeli u 20. i 21. veku imali su sreće da budu savremenici, sledbenici i poštovaoci srpskog patrijarha Pavla.

"Među njih svrstavam i sebe koji se često obraćao patrijarhu Pavlu za savet kada je i na njegov zahtev vršio državničku službu", rekao je Ćosić.

Povodom smrti patrijarha srpskog Pavla, saučešće su uputili predstavnici verskih zajednica u Srbiji, kao i brojni šefovi vlada i država regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.