Izvor: Blic, 26.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka za 'Mobtel' pred TV kamerama

Trka za 'Mobtel' pred TV kamerama

Imena kompanija koje će učestvovati u javnom nadmetanju za kupovinu kompanije 'Mobi 63' (bivši 'Mobtel') biće poznata danas, kada ističe rok za podnošenje obavezujućih ponuda. Time tender na kojem se očekuje najveća postignuta cena od početka privatizacije kod nas ulazi u završnu fazu. Početna cena je 800 miliona evra, a tri kompanije koje budu dostavile najbolje ponude, stiču pravo da učestvuju u javnom nadmetanju koje će se održati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ponedeljak, 31. jula.

- Danas nećemo znati visine ponuda, već samo imena kompanija koje su dale obavezujuću ponudu i prešle limit od 800 miliona evra. Kupca 'Mobi 63' i konkretne ponude znaćemo u ponedeljak, 31. jula, kada će biti održano javno nadmetanje. Ono će biti održano pred TV kamerama u direktnom prenosu. Učesnici će imati video bim na kome će moći da prate kretanje ponuda, a svako podizanje ponuda mora iznositi 20 miliona evra - objašnjava Rade Šević, direktor sektora za odnose s javnošću Agencije za privatizaciju.

Ukoliko dva ponuđača budu ponudila istu cenu, pobednik će biti kompanija koja je u prvobitnoj, obavezujućoj ponudi dala višu cenu. U slučaju da su obe kompanije dale istu prvu ponudu, bacaće se novčić, i tako će se odlučiti kupac 'Mobtela'. Kako objašnjava Šević, kupcima će u toku licitacije biti omogućen telefonski kontakt sa matičnim kućama, kako bi znali do koje cifre smeju da idu. Sve ovo trebalo bi da doprinese postizanju što više cene na nadmetanju.

I u PTT, sada većinskom vlasniku 'Mobtela' ('Mobi 63'), sa pažnjom prate prodaju 'Mobtela'.

- Očekujem veliko interesovanje i samim tim i daleko veću cenu od početne. Verujem da će se dostići cena od preko milijardu evra, a moguće i 1,1 milijarda evra. Ako se dostigne ovaj iznos, onda je i drugi suvlasnik 'Mobi 63' Martin Šlaf obavezan da proda svoj udeo. Voleo bih da dođe do toga, jer bi se time obezbedila najbolja moguća cena i najveći priliv za budžet - kaže za 'Blic' Željko Ivanji, direktor Direkcije za razvoj, strategiju i marketing u PTT.

Da podsetimo, od prvobitno deset zainteresovanih kompanija, neophodne uslove je ispunilo devet (pretkvalifikacioni postupak nije prošla izraelska kompanija 'Diskaunt investment korporejšn'), a naknadno je odustala i ruska kompanija MTS iz Moskve.

To znači da je u trci ostalo osam kompanija - 'Telenor ASA' iz Norveške, 'Tele 2 AB' iz Švedske, 'Frans telekom' iz Francuske, 'Oraskom telekom holding' iz Egipta, 'Dojče telekom' iz Nemačke, 'Etisalat' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 'Telija Sonera' iz Švedske i 'Mobilkom' iz Austrije.

Malo je verovatno da će sve ove kompanije danas podneti ponudu, s obzirom na to da se međusobno dogovaraju, prate i procenjuju kolike su im šanse, pa upućeni tvrde da je realno očekivati da u trci ostanu samo najozbiljniji kupci, tj. tri-četiri kompanije. Kao takve se već pominju austrijski 'Mobilkom', 'Etisalat' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i 'Telenor ASA' iz Norveške.

Katarina Preradović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.