Trka za 14.000 indeksa

Izvor: Blic, 29.Apr.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka za 14.000 indeksa

Upisna trka za jedan od oko 14.000 indeksa Beogradskog univerziteta počinje 23. juna prijavljivanjem kandidata, a završava se 15. jula. Koliko će tačno mesta biti na budžetu, znaće se danas pošto se Vlada Srbije izjasni o predlozima upisnih kvota. Ono što je sigurno jeste da će budući brucoši koji prvu godinu studija upišu u statusu samofinansirajućeg studenta plaćati veće školarine na čak 14 visokoškolskih ustanova. Prijemni ispiti biće 28, 29. i 30. juna

Univerzitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Beogradu raspisao je konkurs za upis na osnovne studije za 2010/2011. godinu. Maturanti će imati tri dana za prijavljivanje i predaju dokumenata, a polaganje prijemnih ispita ih očekuje 28, 29. i 30. juna. Upis mora biti završen zaključno sa 15. julom.

Prema rečima rektora Branka Kovačevića, Univerzitet je raspisao konkurs dan pre nego što je Vlada Srbije usvojila predloge upisnih kvota kako bi „smirili nervozu kod roditelja”.

- Kako smo čuli, u Ministarstvu prosvete su prošli naši predlozi za upis studenata na prvu godinu osnovnih studija. Vlada Republike Srbije će o tome odlučivati danas, ali očekujemo da neće biti promena - rekla je juče Neda Bokan, prorektor za nastavu BU na sednici Senata.

Na sednici Vlade danas će predložene kvote biti usvojene za svih sedam državnih univerziteta u Srbiji, ali se za razliku od proteklih godina ne očekuju veće korekcije, budući da su predlozi usklađeni sa procesom akreditacije. Tako će u Beogradu biti upisano 8.930 studenta na budžet, dok će 5.449 budućih brucoša sami plaćati svoje školovanje. Ipak, ono što najviše interesuje, ali i brine buduće studente jeste to što je čak 14 fakulteta, od 31 koliko ih je u okviru najvećeg Univerziteta u Srbiji, najavilo poskupljenje školarina. Oni su, uprkos preporuke Senata da školarine ostanu nepromenjene, odlučili da koriguju svoje cenovnike. Većina je to opravdala inflacijom, rastom troškova života, kao i skokom evra. Predstavnici studenata se nadaju da do poskupljenja na kraju ipak neće doći i da nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Ministarstvo prosvete neće odobriti povećanje cene studija.

Za detaljniji prikaz kliknite ove [+]

- Mi nismo poskupeli školarinu jer smo svesni siromaštva u Srbiji. Ipak, Ministarstvo prosvete bi moralo da se pozabavi stanjem na fakultetima i obezbedi više sredstava za normalan rad. Mi smo za prošli mesec na ime materijalnih troškova dobili 1,4 miliona dinara, a samo račun za struju je bio 2,5 miliona, a za grejanje 1,2 miliona dinara. Nemoguće je raditi u ovakvim uslovima - požalio se Velibor Stojić, dekan Fakulteta veterinarskog fakulteta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.