Trivan: Kazne za sve koji budu ugrožavali životnu sredinu

Izvor: RTS, 22.Nov.2019, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Kazne za sve koji budu ugrožavali životnu sredinu

Novi Zakon o upravljanju otpadom obezbediće da se deo nadležnosti prebaci na lokalne samouprave, koje će moći da odlučuju o zabrani kesa na svojoj teritoriji, a fizička i pravna lica koja ne budu radila po propisima pri kontaktu sa životnom sredinom, biće kažnjavana i suspendovana, poručio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, povodom obeležavanja Evropske nedelje smanjenja otpada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Realizacija novog sistema upravljanja otpadom, prema Trivanovim rečima, predviđa 27 regionalnih deponija, od kojih je 10 stavljeno u upotrebu.

"Očekuje nas čitav niz promena koje pokazuju napredak, i kada osposobimo ostale lokacije onda će čitav sistem prikupljanja i prerade otpada i ponovne upotrebe zaživeti", rekao je Trivan.
Kako kaže, veliki problem trenutno predstavlja što u zakonu ne postoji pitanje depozitnog sistema.
"Mi za kraj godine pripremamo dokument, u koji ćemo detaljno ući u proces tretiranja ambalažnog otpada, a to znači da ćemo primeniti iskustva zemalja koje su imale jako velike i dobre rezultate i naše ciljeve podižemo na nivo ciljeva EU", istakao je Trivan.
Povodom pitanja novinara o prihvatanju kandidature Beograda za zelenu prestonicu, kao grada koji nije u EU, Trivan je naglasio da je to veliki uspeh za državu i da će ona učiniti sve da taj proces bude odrađen na svetskom nivou.
Predsednik Udruženja reciklera Srbije Vladimir Živaljević istakao je da su akcije koje su preduzete u pogledu tretmana opasnog otpada dovele do toga da se ove godine preradi 100.000 tona opasnog otpada.
"Najlakše je gledati napredak po broju tona i ako smo ranije imali 60.000 tona, prošle godine 80.000, ove godine ćemo imati za 20.000 više svih opasnih otpada, toksčnih materija, teških metala", rekao je Živaljević.
On je dodao da u ovom trenutku nesto manje od 2. 500 firmi ima dozvolu za neku vrstu skladistenja, transporta i uopšte, tretmana otpada.
"Imamo 20 velikih operatera, u toj industriji trenutno radi 1.000 radnika u operaterima i više od 15.000 radnika u raznim firmama koji su kooperanti tih operatera", istakao je Živaljević.
Kako je istakao, politika da zagađivač plaća, u zadnjih nekoliko godina pokazuje rezultate i daje značajan podstrek za dalji napredak u toj sferi i dodaje da je prema kapacitetu moglo da se preradi još 20 do 30 odsto više otpada od trenutno pokazanog rezultata.
Ambasador Turske u Srbiji, Tanžu Bilgič izjavio je da je potreba društva da živi u jednoj zdravoj okolini i da se u tom pogledu ostvaruje uspešna saradnja Srbije i Turske.
Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin pozdravio je velike napore brojnih opština u Srbiji da se urade krupni koraci po pitanju smanjenja otpada i posebno naglasio projekat 17 opština u Srbiji koje vrše primarnu separaciju otpada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.