Izvor: B92, 18.Jan.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trihineloza u Šapcu

Šabac -- U šabačkoj bolnici je šest pacijenata sa simptomima trihineloze, dok je još 30 koji su jeli zaraženo meso pod nadzorom lekara, iako nemaju simptome.

Načelnik epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje u Šapcu Dragutin Marković rekao je agenciji Beta da su svi oboleli jeli domaće dimljene kobasice napravljene u pocerskom selu Sinošević.

"Svi su jeli dimljenu kobasicu, a prvi koji je primljen u bolnicu je domaćin koji ju je pravio. Iz tog sela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i ostali hospitalizovani i svima njima je opšte zdravstveno stanje dobro. Ostalih tridesetak koji su bili eksponirani su dobro i nemaju, za sada, kliničku sliku oboljevanja", rekao je Marković.

On je naveo da postoje indicije da su pored svinjskog mesa, koje je bilo kontrolisano, u smesu za kobasice ubacivani i nekontrolisani sastojci.

U tom delu Pocerine najčešće se u kobasicu dodaje meso divlje svinje i magareće meso.

Poslednji slučaj trihineloze kod ljudi u regionu Šapca zabeležen je pre 15 godina i tada je prema nalazu uzorka meso bilo bez prisustva trihinele zbog male količine te larve.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabac: Šestoro obolelih od trihineloze

Izvor: Večernje novosti, 18.Jan.2010

U šabačkoj Opštoj bolnici nalazi se šest pacijenata sa simptomima trihineloze, dok je 30 stanovnika tog grada i okolnih sela koji su jeli zaraženo meso pod nadzorom lekara

Nastavak na Večernje novosti...

Trihineloza u Šapcu

Izvor: RTS, 18.Jan.2010

Stanje šest pacijenata zaraženih trihinelom koji su smešteni u šabačkoj bolnici, stabilno. ..Na infektivno odeljenje šabačke bolnice smešteno je šest pacijenata zaraženih trihinelom, a njihovo stanje za sada je stabilno, rekao je doktor Branislav Janković, načelnik Službe...Reč je o petočlanoj...

Nastavak na RTS...

U Šapcu trihinelom zaražena 31 osoba

Izvor: SrbijaNet.rs, 19.Jan.2010, 13:10

Broj osoba u Šapcu kod kojih je potvrđeno prisustvo trihinele nakon konzumiranja dimljenih kobasica povećao se za 25 pa je sada registrovan ukupno 31 slučaj oboljevanja. Prema rečima načelnika epidemiololške službe Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, Dragutina Markovića, šest pacijenata

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.