Izvor: B92, 18.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trifunović izneo nalaze istrage

Predsednik Vojnog suda u Beogradu kaže da je Vojna komisija ustanovila da su vojnici stradali u međusobnom obračunu.

Đorđe Trifunović rekao je listu "Politika" da su dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali u međusobnom obračunu u Topčideru posle svađe i da "nema indicija" da je treća osoba bila umešana. Trifunović je ocenio da je formiranje Nezavisne komisije za ispitivanje pucnjave na Topčideru, pokazatelj da država ne veruje vojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravosuđu.

Nezavisna komisija sastavljena je iz političkih razloga, "jer se unapred nije verovalo Vojnom sudu, veštacima VMA i vojsci u celini" i da država ne veruje vojnom pravosuđu, rekao je Trifunović. On je, pozivajući se na nalaze Vojne komisije, rekao da su se Milovanović i Jakovljević najverovatnije posvađali, posle čega je došlo do fizičkog kontakta. Jakovljević je potom uzeo Milovanovićevu pušku koja mu je bila bliža i ranio Milovanovića u ruku. Posle ranjavanja, Milovanović kreće ka Jakovljeviću koji dva puta puca u njega, a potom se ubija, objasnio je Trifunović.

Milovanović dolazi svesti i tražeći pomoć ispaljuje nekoliko rafala, a potom dolazi do zastoja puške. Milovanović, misleći da je puška prazna, pokušava da ubaci drugi okvir ali zbog slabljenja organizma ne može da dohvati okvir pun municije, pa uzima prazan i ubacuje ga u pušku, rekao je Trifunović i dodao da je ovakav izveštaj potpisalo svih pet vojnih veštaka.

Trifunović je takođe, rekao da se "ne može apsolutno isključiti treće lice", ali da "ne postoji nijedan jedini materijalni trag na licu mesta, pa čak ni indicije koje bi govorile u prilog toj tezi". Govoreći o spekulacijama da se bivši lider bosanskih Srba Ratko Mladić krio u objektima u Topčideru, predsedni Vojnog suda rekao je da su to "isprazne priče i da je dovođenje Ratka Mladića u vezu sa pogibijom vojnika sramno razmišljanje". Prema njegovim rečima, nema potrebe da se pucnjavom u Topčideru bave i međunarodni eksperti, jer "predmet za sud nije bio preterano složen", a istražni sudija Vuk Tufegdžić nije sumnjao u kvalitet nalaza i mišljenja. "Reč je o vrhunskim stručnjacima koji su među najboljima u zemlji", rekao je Trifunović i dodao da je "neprihvatljivo unapred sumnjati u njihov rad".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.