Tricikl na ručni pogon

Izvor: Glas javnosti, 01.Sep.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tricikl na ručni pogon

ČAČAK-Čačanin Dušan Radović (85), mašinski inžinjer u peniziji, konstruisao je i napravio trotočkaš od običnog „poni“ bicikla! Radovićev tricikl ide na mehanički pogon i može primiti tri putnika. Kaže da je spreman da tricikl izrađuje i po narudžbini.

On je tri decenije inovirao i usavršavao mašine čačanske „Slobode“, ali ga ljubav prema tehnici nije napustila ni kada je otišao u penziju. Prvo je izumeo, napravio i zaštitio kod Zavoda za zaštitu intelektualne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svojine automobila na električni pogon, Ovih dana iz „radionice“ u ulici Filipa Filipovića u centru Čačka, izašao je njegov tricikl.

- Zadovoljan sam onim što je nastalo od ovog mog najnovijeg projekta. To je tricikl sa vozačem na prvom sedištu, drugi putnik na triciklu je, takođe, vozač koji pedale pokreće nogama zahvaljujući polugama koje rade naizmenično, kao kod malih čamaca, dok trećem putniku preostaje samo da uživa u vožnji. Za njega nema nikakvih komandi, jer sam to mesto predvideo za dete - priča Dušan.

Novina kod Radovićevog tricikla je i to što su komande za prvog, a ujedno i glavnog vozača podešene da se pedale mogu okretati i ručno.

- To sam osmislio za ljude sa manje snage, starije dobi bolesne i za sve one koje su, iz bilo kog razloga, noge izdale - kaže starina.

Ovaj penzioner koji svoju mentalnu vitalnost održava družeći se sa mašinama, fizičku kondiciju neguje u Gradskom parku. Odnedavno se na stazama među zelenilom ne razdvaja od svog tricikla.

- Ja sam inovator u duši, i to nepopravljivi. Za nekoliko decenija rada u „Slobodi“ mnogo sam mašina napravio. Sa najviše poleta sam radio kada je trebalo poboljšati uslove rada. Konstruisao sam mašinu koja je od ljudi „preuzela“ rad sa gusom, materijalom veoma štetnim po zdravlje. Sa praktičnim izumima sam nastavio i posle penzionisanja. Ne valja olenjiti mozak i telo. Od penzije ne bih mogao kupiti potreban materijal za sve ono što mi u mojoj radionici padne na pamet pa mi pomažu unuka Saška i zet Zdravo. Bez njih bi teško uspeo - priča Dušan.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.