Izvor: B92, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina o odbrani Draže

Beograd -- Javna tribinom "Odbrana istine-đeneral Draža Mihailović" Ravnogorski pokret predstavio se kao politička organizacija.

Cilj te organizacije je reuspostavljanje monarhije u Srbiji, a pod krunom dinstije Karađorđevića. Okupljanje na Trgu Republike u Beogradu, kako navode u Ravnogorskom pokretu, podstaknuto je hajkom koja se iz Hrvatske vodi protiv Draže Mihailovića, ali i izostankom reakcije u Srbiji na proglašavanje njegovog lika fašističkim simbolom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Vučko Ignjatović, predsednik Ravnogorskog pokreta, kaže: "Sramota je što u Srbiji nema čoveka, niti organizacije, koja će izaći na televiziju, ili na ulicu kako bi nešto o tome rekla, o toj istini da Draža nije fašista i da njegova slika nije, kako kažu, fašistički simbol."

Dok su mišljenja prolaznika bila podeljena, odnosno dok je jedan broj građana odobravao to što su četnicima izjednačena prava s partizanima, dotle su drugi tvrdili da su četnici ti koji su činili zločine u Srbiji. Jedan, od njihovih argumenata bio je i taj da je Mihailoviću, posle trogodišnje istrage, 1948, tadašnji američki predsednik Hari Truman, dodelio najviše ratno odlikovanje.

Istovremeno, pored dugogodišnje podele na partizane i četnike i oštro suprotstavljenih stavova, postoje i sasvim drugačija viđenja Ravnogoraskog pokreta. Jedan beograđanin, tako, smatra da je reč o "buđenju vampira".

Podsetimo, Skupština Srbije u ponedeljak je usvojila Zakon kojim se izjednačavaju socijalna prava pripadnika Ravnogorskog i partizanskog pokreta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.