Tri gazdinstva za jednu junicu

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri gazdinstva za jednu junicu

Na konkurs za raspodelu 250 junica sa kraljevačkog područja javilo se 711 stočara. U četiri sela oko dve stotine praznih štala

Kraljevo – Bez obzira na to što je konkurs za raspodelu 250 junica simentalske rase trajao samo osam dana, većina stočara na prostranom području grada Kraljeva je blagovremeno doznala za ovu meru nadležnog ministarstva. Tako je za jedno grlo konkurisalo skoro tri gazdinstva, odnosno prijavilo se ukupno 711 stočara. Sada je na potezu stručna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << komisija koja će proveriti podatke, obaviti bodovanje, sačiniti rang-listu, a raspodela junica će se najverovatnije obaviti tokom naredne nedelje.

– Znamo da je interesovanje bilo veliko, ali nema šanse da se, bar za sada, broj grla poveća, a kasnije – možda – kaže Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva.

Inače, ova grla su poreklom iz Nemačke i nisu jeftina. Svako košta oko 2.600 evra, osamdeset odsto plaća Ministarstvo poljoprivrede a ostatak isplaćuje lokalna samouprava.

Od Zorice Zdravković, predsednice pomenute stručne komisije, doznajemo da su se na konkurs javili stočari koji već poseduju velike farme ali i oni sa po jednim, dva umatičena grla što je bio jedan od osnovnih uslova koji su se bodovali. Rasne junice traže kako vlasnici poljoprivrednih domaćinstava u ravničarskom tako i na brdsko-planinskom području. Na neke primedbe „da onaj ko ima punu štalu dobija sigurno, a onaj ko nema, opet ostaje bez ove vrste subvencije“ predsednica komisije kaže:

– Nije tačno da su, recimo, u podređenom položaju oni iz planinskih sela, jer oni uglavnom imaju znatno veće površine pašnjaka od nosilaca gazdinstva u prigradskim naseljima, što se, takođe, bodovalo. Naravno da je uslov i već postojeći broj stoke, kao i kvalitetan štalski prostor, posedovanje opreme i ostalo, jer su u pitanju rasna grla o kojima će morati da se posebno vodi računa.

Veliko interesovanje ovdašnjih stočara za ovu vrstu subvencije države se i očekivalo, jer su od područja grada Kraljeva, koje se prostire na 1.530 kvadratnih kilometara, 26 odsto pašnjaci i 23 odsto livade. Pogodno je, dakle, za stočarstvo pa se, primera radi, prema popisu iz 2002. godine ovde uzgajalo oko 21.000 komada krupne stoke. Međutim, taj broj je poslednjih godina naglo opadao, takoreći godišnje za oko hiljadu grla, pa je preostalo 14.000 krava i dve hiljade junica. Mnogo je nekošenih livada i opustelih pašnjaka naročito na visoravni Rudno, u studeničkom kraju, a čak i u pomoravskim selima.

– Samo na području od desetak kilometara, odnosno u četiri sela pokraj Zapadne Morave, a to su Trgovište, Popovići, Oplanići i Sirča, ima oko dve stotine praznih štala – tvrdi Rade Erac, odbornik u gradskoj skupštini.

Ne osporavajući dobru ideju i mere za poboljšanje rasnog sastava stoke i svesni da ovakva podela rasnih junica nije socijalne prirode, žitelji ovih sela smatraju da bi država mogla da pomogne obnovu malih, zapuštenih i praznih porodičnih farmi.

M. Dugalić

objavljeno: 27.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.