Izvor: Blic, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri dana praznovanja Kurban-bajrama

Tri dana praznovanja Kurban-bajrama

Danas je nastupio veliki muslimanski praznik Kurban-bajram koji traje tri dana. Ovaj praznik ima svoj smisao i obavezu, a to je prinošenje žrtve Bogu. Reč 'bajram' znači praznik, a reč 'kurban' znači žrtva. Na Kurban-bajram se prinosi žrtva Bogu, a to je obično ovca. Prema islamu, prvi čovek koji je prineo žrtvu je Božji poslanik Ibrahim.

Kurban-bajram predstavlja pobedu nad egoizmom i nad samim sobom. Kurbani koje koljemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upućuju na to da mi pobeđujemo strasti i škrtost. Takođe, tokom Kurban-bajrama hadžije su u Meki gde obavljaju obrede hadža.

- Ove godine u organizaciji Mešihata Islamske zajednice Sandžaka na hadž je otišlo 185 osoba, od čega 57 žena - saopštio je 'Blicu' funkcioner Islamske zajednice Samir Škrijelj.

Polovina hadžija na put do Saudijske Arabije i nazad otišla je avionom, a polovina autobusima. Kod Bošnjaka na ovim prostorima uobičajeno je da nakon jutarnje molitve koja se zove bajram namaz odu na groblje i vide grobove svojih najmilijih. Tamo se pomole za oprost blišnjih, zadrže se vrlo kratko i onda krenu u obilazak rodbine.

Kurban-bajram je prilika da muslimani uživaju, da obraduju svoje bližnje i da posete rodbinu. Obilazak rodbine ima svrhu da se vide oni koji se retko viđaju, da se na taj način održe rodbinske veze, te da se tokom praznika posveti vreme bližnjima i prijateljima. Ove praznične posete i razgovori pobeđuju brzinu današnjeg življenja i rada, te održavaju veze među ljudima.

Tradicionalno je među ovdašnjim porodicama prisutna institucija bajramskog ručka. Ovaj događaj je poseban čin, jer se njime kruniše zajedništvo porodice, a trpeze su veoma bogate i uglavnom se pred porodicama nađe i po šest ili sedam jela, od svakog se pomalo okusi, a obedovanje se završava nekom poslasticom i dovom (molitvom).

Posećivanje rodbine nastavlja se tokom sva četiri dana Kurban-bajrama. Najpre se posete oni bliži, a potom oni dalji. Roditelji obično kupe deci poklon, kao i supružnici. Muškarci, žene i deca su u bajramskim danima svečano obučeni, a u noćnim satima svi mladi su u šetnji ili se druže u ugostiteljskim objektima. Na licima ljudi primetna je radost, a bajramski pozdrav glasi: Bajram šerif mubarek olsun.

E. Halilović Poruka muftije Jusufspahića

Predsednik Mešihata Islamske zajednice Srbije muftija Hamdija Jusufspahić poželeo je vernicima u poruci povodom Kurban-bajrama srećan praznik, mir, milost Božiju i blagoslov.

U prazničnoj poruci koju je u Bajrakli džamiji pročitao beogradski imam i zamenik predsednika Mešihata Muhamed Jusufspahić, vernici se pozivaju na 'ljubav prema stvoritelju i svemu stvorenom'.

Kurban-bajram se proslavlja sutra, a bajram namaz obaviće se u Bajrakli džamiji u 7.55 sati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.