Izvor: B92, 26.Maj.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovište: Smiruje se klizište

Trgovište -- Klizište iznad Trgovišta se smiruje, a pripreme za njegovu sanaciju su u toku.

Klizište iznad Trgovišta od juče se pomerilo za samo dva santimetara, što je znatno manje u odnosu na prethodne dane.

Predstavnici sektora za vanredene situacije i dalje su na terenu. Obavljaju se i pripreme za sanaciju klizišta po projektu koji je uradio Saobraćajni institut CIP iz Beograda.

Iako se klizište kod Trgovišta polako smiruje, plan za eventualnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evakuaciju stanovništva je spreman.

Određena su tri punkta gde će se, ukoliko krene obrušavanje zemlje, odmah nakon sirene skloniti ljudi iz oko 300 najugroženijih kuća.

Predsednik Skupštine opštine Trgovište Radoslav Jordanović, koji je zadužen za kontakte sa CIP-om i sektoriom za vanredne situacije, kaže da će prva faza sanacije klizišta početi već narednih dana.

Po projektu CIP-a, Ministarstvo za infrastrukturu će finansirati izgradnju ustave za prelivanje vode. U drugoj fazi predviđena je izgradnja odbrambenog zida.

Građani Trgovišta danas su smireniji u odnosu na prethodne dane, ali i dalje kažu da ne mogu da spavaju mirno.

Počela je i podela pomoći najugroženijim stanovnicima Trgovišta iz konvoja koji su uputiili brojni srpski privrednici.

Predsednik opštine kaže da je pomoć koja je stigla u Trgovište izuzetno značajna za 6 000 žitelja ove opštine.

Na osnovu odluke kriznog štaba nastvalja se podela pomoći najugroženijima kao i uputstva o ponašanju stanovništva ukoliko se pomeranje zemlje nastavi.

U toku su radovi na saniranju posledica poplava, izgradnja infrastrukture i raščišćavanje putnih pravaca ka neprohodnim selima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.