Trgovina pre zore

Izvor: Politika, 04.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina pre zore

Inspekcija zabranila promet na stočnoj pijaci u Mrčajevcima, a kupci i prodavci se, kao i pre deceniju i po, povukli u okrilje noći

Mrčajevci – Na stočnoj pijaci u Mrčajevcima, gde je četvrtak od pamtiveka pazarni dan, juče ujutro nije bilo nikoga.

– Sad je kasno, svi su već završili posao – reče nam u sedam sati ujutro meštanin Branimir Jevtović, dodajući da je između pet i šest sati glavnom ulicom prošlo nekoliko traktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa korpama za prevoz prasadi. Prodaja je obavljena pre svitanja, u samoj varošici. Zato niko nije ni išao na pijacu, koja je ionako pod zabranom koju je 27. novembra izrekla Veterinarska inspekcija, jer, kako je obrazloženo, pijaca „ne ispunjava veterinarsko-sanitarne uslove” kakvi su propisani Pravilnikom o uređenju stočnih pijaca, vašara, sajmova, izložbi i dogona, koji je donet još 1978. godine.

– Taj pravilnik iz Titovog doba ne bi trebalo da važi. To smo i napisali u žalbi na odluku o zatvaranju pijace, upućenoj ministru poljoprivrede i direktoru generalnog inspektorata – kaže nam Goran Vidojević, direktor JKP „Moravac” iz Mrčajevaca koje gazduje pijacom.

– U rešenju inspekcije je navedeno da nemamo pojila, vezove za stoku, kaveze za sitnije životinje, da podloga nije betonirana, nedostaju rampe i još razne stvari. Ako je nekom baš stalo da tera mak na konac, ni seljaci ne bi smeli da dovoze stoku na traktorima, pošto se i od njih zahtevaju specijalna vozila za to – nabraja direktor.

Pet dana nakon što je pijaca zatvorena, u Mrčajevcima je održan zbor kojem su prisustvovali i zainteresovani iz okolnih 11 sela. Odlučeno je da pijaca nastavi da radi, uprkos odluci inspektora, s tim što pijačnu delatnost ne mogu obavljati zaposleni iz „Moravca”, već sami stočari. Dan kasnije, direktor uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Mićović pijaci je odobrio privremeni rad pod starim uslovima, ali samo još 30 dana, kako bi se za to vreme otklonili uočeni nedostaci.

Veterinarski inspektori i juče su bili u Mrčajevcima, pa je razmatrana još jedna mogućnost: da se na mestu stočne pijace otvori otkupno mesto, za koje nije potrebno ispuniti zahtevne standarde (ograda, betoniranje, sanitarije) i koje bi moglo da radi dva dana u sedmici.

Između mogućnosti da se pijaca detaljno uredi ili transformiše u otkupno mesto, trenutno se primenjuje treće rešenje – prodaja u centru Mrčajevaca, tokom sati pred svitanje.

– Tako je bilo i svojevremeno, kupoprodaja se pred inspekcijom povlačila sve dublje u noć, pa je 1993. i 1994. godine sva trgovina obavljana oko ponoći, između srede i četvrtka, isto u glavnoj ulici – otkriva nam Goran Vidojević.

Tako se ponovo stiglo do istine da će ceh platiti seljak. Na pomenutom zboru u Mrčajevcima čulo se da posle zatvaranja pijace okolnim selima već krstare nakupci, nudeći za prasiće 130 dinara za kilogram žive mere, iako je cena doskora bila 180, pa i 200 dinara.

G. Otašević

[objavljeno: 05/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.