Trećina ima iskustvo s mitom

Izvor: B92, 29.Nov.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina ima iskustvo s mitom

Beograd -- Trećina građana Srbije imala indirektno iskustvo sa korupcijom, rezultati su istraživanja Medijum Galupa. Šampioni korupcije političke stranke i zdravstvo.

Preko 80 odsto anketiranih građana smatra da je korupcija u Srbiji uobičajena praksa, a da su političke stranke i zdravstvo najkorumpiraniji, pokazuje istraživanje.

Istraživanje je urađeno za potrebe programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. Lošu reputaciju među građanima imaju i sudije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužioci i advokati.

Od desetoro, šest osoba je navelo da je dalo novac kako bi završilo neki posao, a najkorumpiranije profesije su lekari, policajci i zaposleni u državnoj administraciji, pokazalo je istraživanje "Korupcija u Srbiji".

Istovremeno, mito postaje sve skuplji. Prošle godine se moglo u proseku podmititi sa 164, a ove za to treba više, 255 evra.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Zoran Stojiljković, objašnjava utisak građana da je korupcija najzastupljenija u zdravstvu.

"Šampion korumpiranosti je zdravstvo. Ali istovremeno kažu da tri puta više nude oni sami mito, nego što je iznuđen”, navodi on.

"Prosto izgleda da su građani Srbije u takvoj situaciji da kada se radi o zdravlju i zapošljavanju su na sve spremni. Što u siromašnom i tranzicionom društvu jeste normalna situacija, i treba strategija da se iz toga izađe. Tu moralnim apelima dok se situacija ne izmeni nećete ništa uraditi”, ocenjuje Stoiljković.

Istraživanje pokazuje da su ipak za građane od korupcije veći problemi nezaposlenost, siromaštvo, niske plate i nedostatak mogućnosti za mlade.

Korupcija zauzima visoko, peto mesto, i direktno je povezana sa prethodna četiri problema. Više od polovine anketiranih građana reklo je da korupcija u velikoj meri utiče na njihov porodični život kao i na poslovno okruženje. Mnogi od njih smatraju i da političari i vlada nisu u stanju da korupciju zaustave.

Utisak anketiranih dele i građani sa kojima je razgovarala ekipa B92:

"Kako da živiš u Srbiji, a da ne daješ mito. Pa šta, to je normalo, čitava naša država, međuljudski odnosi, sve se to zasniva na mitu.”

"Nikada mi nisu tražili, ali sam čula primere od nekih mojih rođaka i prijatelja da su im tražili po 500, 600 evra za operacije, za veštački kuk.”

"Nisam, to ipak nije bilo mito. Pre čast, nego mito.”

Bez konkretne podrške građana, privatnog i civilnog sektora borba protiv korupcije nije moguća poručuju iz Vilijam Infante, stalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Beogradu.

"Istraživanje je pokazalo izvesna poboljašanja, ali i dalje ima problema, na primer u sektoru građevine i javnih nabavki. Nije realno očekivati da će Vlada sama uspeti da se izbori protiv korupcije”, ocenjuje on.

Koruptivnim kanalima godišnje odlije se pet do osam odsto bruto društvenog proizvoda, procenjuju ekonomisti. U oblasti javnih nabavki to je od tri do četiri milijarde evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.