Izvor: B92, 19.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina čita novine svaki dan

Beograd -- Direktor agencije Stratedžik marketing Srđan Bogosavljević izjavio je da oko 31 odsto ispitanika čita dnevne novine svaki dan, dok svega pet odsto čita časopise.

Bogosavljević je, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja "Šta čita Srbija", rekao da je procenat onih koji čitaju dnevne novine svaki dan stabilan u odnosu na protekla istraživanja, dok se povećava broj onih koji ne čitaju časopise.

Istraživanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji su naručioci USAID i Ajreks (Irex), nije se bavilo rejtingom novina, ali se navodi da se "Blic" pojavljuje kao najjači u svesti čitalaca.

Posle "Blica", slede "Večernje novosti", "Kurir", "Politika", "Pres", "Alo", rekla je direktorka medijskih istraživanja Stratedžik marketinga Jasna Milošević.

Ona je rekla i da je istraživanje pokazalo da muškarci više čitaju dnevne novine od žena, kao i da su na prvom mestu interesovanja o vestima iz lokalne sredine, vesti iz zemlje, ekonomija, vremenska prognoza, vesti iz sveta i sport.

Kada je reč o časopisima, Miloševićeva je rekla da njih više čitaju žene, a prema jačini brenda, najprepoznatljiviji magazin je "Blic žena". Miloševićeva je rekla da su čitaoci "lojalni" časopisima, pa bi čak 45 odsto ispitanika išlo iz prodavnice u prodavnicu dok ne pronađe svoj časopis.

Prema rezultatima istraživanja, jedan od razloga zašto opada broj onih koji čitaju časopise je cena, jer je 64 odsto ispitanika reklo da su skupi, dok 27 odsto nema naviku da ih čita.

Kada je reč o časopisima iz država regiona, 96 odsto ispitanika ne čita takve magazine.

Istraživanje je urađeno na osnovu kombinovanih podataka "lice u lice" ankete na uzorku od 1.403 ispitanika, u periodu od 26. do 30. maja, kao i podacima dobijenih telefonskom anketom na 6.000 ispitanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.