Treći dan žalosti u Srbiji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Nov.2009, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći dan žalosti u Srbiji

Beograd -- U Srbiji je treći dan žalosti zbog smrti partrijarha Pavla koji će po sopstvenoj želji biti sahranjen u porti manastira Rakovica.

Saborna crkva biće otvorena za građane tokom cele noći. Ministarstvo prosvete preporučilo je svim školama u Srbiji da sutra ne drže nastavu zbog sahrane. Grad se ubrzano logistički priprema za sutrašnju sahranu kojoj će, prema proceni policije, prisustvovati pola milona ljudi. Ispred Saborne Crkve i danas više hiljada građana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strpljivo čeka red da oda poštu patrijarhu Pavlu.

Kolona duga oko kilometar i po proteže se čak do palate Albanija.

Da bi se ušlo u crkvu, u redu se čeka i do šest sati, a u Ulici kneza Sime Markovića stacionirana je ekipa Hitne pomoći, a dele se i paketi sa vodom za piće.

Episkop bački Irinej kaže da će Saborna crkva biti otvorena i tokom noći i da će liturgija početi u 7:30.

On je naveo da će potom pogrebna povorka krenuti najavljenom trasom u pravcu Hrama svetog Save, gde u 11 sati počinje opelo.

(FoNet)

Vaseljenski patrijarh u Sabornoj crkvi

Vaseljenski patrijarh Vartolomej odao je poštu preminulom patrijarhu srpskom Pavlu, rečeno je Tanjugu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prema rečima đakona Ivice Čairovića iz Informativne službe SPC, patrijarh Vartolomej je u Sabornu crkvu stigao nešto pre 15 časova u pratnji mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Sahranu njegove svetosti patrijarha Pavla prenosiće RTS, s tim što će preuzimanje signala biti omogućeno svim elektronskim medijima.

"Za komentatora prenosa biće zadužena ličnost iz Srpske pravoslavne crkve, jer je sahrana patrijarha Pavla sveti i dostojanstveni čin pa bi svi drugi komentari bili neprimereni", zaključio je episkop bački Irinej.

Za sve građane koji na sahranu dolaze iz unutrašnjosti Srpska pravoslavna Crkva organizovala je prevoz.

Ministar vera Bogoljub Šijaković uveren je da će sutrašnja sahrana, na kojoj se očekuje pola miliona ljudi, proteći dostojanstveno i mirno.

Vlada Srbije preporučila je svim poslodavcima u zemlji da zaposlenima omoguće plaćeno odsustvo u četvrtak. Preporuku o obustavi nastave na dan sahrane patrijarha pavla dalo je i Ministarstvo prosvete svim školama u Srbiji.

U gradu su u toku ubrzane pripreme za sutrašnju sahranu i prijem velikog broja ljudi.

Saobraćaj u u centralnim gradskim ulicama biće sukcesivno zatvaran sutra od 7:30 ujutro. Normalizacija saobraćaja očekuje se oko 14 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.