Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba li vrtićima klima

Beograd -- Smeštaj u obdaništima u Beogradu poskupljuje od 6,15 do 50 odsto. Roditelji nezadovoljni, naročito zbog klima-uređaja.

Dok u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu kažu da cene nisu podizali skoro dve godine i da je sada pravo vreme za to, mnogi roditelji smatraju da je i cena koju su do sada plaćali previsoka. Naročito ih, zbog velike toplote, brine to što prostorije u kojima deca borave od 10 do 16 časova nemaju klima-uređaje. Po vrućinama kod dece >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su česti toplotni udari.

U Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu kažu da se poskupljenje od 49,86 odsto odnosi na samohrane roditelje koji pojedinačno primaju više od 42.687 dinara i da se cena za socijalno najugroženije, 694 dinara, nije promenila.

Na velikim vrućinama bez klime

Osim nezadovoljstva zbog jučerašnjeg poskupljenja, roditelje brine i to što mnogi državni vrtići nemaju efikasan sistem za klimatizaciju. Zbog velikih vrućina, deca vreme uglavnom provode u zatvorenim prostorijama bez klima-uređaja, što je već nekoliko puta izazvalo toplotne udare kod dece.

Tatjana Beuk-Pirušić kaže da njena ćerka, koja ide u vrtić "Zvončići”, koji pripada Predškolskoj ustanovi "11. april” na Novom Beogradu, veći deo dana provodi u zatvorenim prostorijama, na temperaturama koje su često više od telesne.

Nju najviše muči to što prostorije u kojima deca borave od 10 do 16 časova, jer se skrivaju od štetnog UV-zračenja, nemaju klima-uređaje.

"U vrtiću smo više puta pokušali inicijativu da se ugrade klima-uređaji o našem trošku. Međutim, to je svaki put odbijeno sa izgovorom, odnosno pod razlogom da direktorka ustanove to ne dozvoljava", kaže ona.

"U stanu imamo klima-uređaj, Una je sasvima zdrava i vitalna. Znam da sigurno većina dece u svojim stanovima takođe imaju klima-uređaje. Takođe znam da sigurno u privatnim vrtićima u gradu imaju klima-uređaje i nisu deca masovno bolesna", kaže Tatjana Beuk-Pirušić.

Mirjana Mićović, pedijatar iz Doma zdravlja Stari grad, kaže da su joj ove godine nekoliko puta pravo iz vrtića dovođena deca zbog smetnji koje su imala posle boravka u neklimatizovanom prostoru. I ona smatra da klima-uređaji, uz pravilnu upotrebu, mogu biti korišćeni u obdaništima.

"Dolazilo je do pregrevanja dece. Simptomatologija kod sve dece je uglavnom bila ista: visoka temperatura, povraćanje i malaksalost. Nakon sat-dva tretmana i pojenja dece, boravka u klimatizovanim uslovima i zamračenim prostorijama, njihovo zdravstveno stanje se poboljšavalo", kaže ona.

"Ukoliko se pridržavamo pravila da se klima drži na tri do četiri stepena nižoj temperaturi od spoljašnje, mislim da je bezbedno da deca borave u takvim uslovima", navodi Mićovićeva.

"Naravno, trebalo bi da se biraju uređaju gde bi filteri mogli da se menjaju. Ukoliko se filteri ne menjaju, klima postaje hronični izvor zaraze, odnosno bakterijskih i virusnih infekcija", kaže ona.

Da li je klima zdrava za decu

Ljiljana Jovčić, iz Gradskog sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu, za B92 objašnjava da je, zbog oprečnih mišljenja koje su predškolske ustanove dobijale od Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja i Ministarstva zdravlja, došlo do velike zabune.

Naime, prema rešenju Zavoda iz 2003. godine, postavljanje klima-uređaja u Predškolsku ustanovu "11. april”, na predlog roditelja, nije odobreno zbog mogućeg nepovoljnog uticaja na zdravlje dece.

U maju ove godine iz Ministarstva zdravlja Gradski sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu dobio je potpuno drugačije rešenje, kaže Ljiljana Jovčić.

"Ja ću vam sada reći šta kaže Ministarstvo zdravlja: uvođenje klimatizacije u predškolske ustanove bilo bi korisno za razvoj dece u ovom uzrastu, ali uz sledeće napomene: aparati za klimatizaciju moraju se redovno održavati u cilju prevencije širenja mikroorganizama kroz sistem za klimatizaciju i razlika između spoljašnje temperature vazduha i temperature klimatizovane prostorije u ovakvim objektima ne bi smela biti veća od 5 do 6 stepeni", navodi ona.

"Dakle, ovaj dopis koji ja sada imam u rukama prosleđen je svim predškolskim ustanovama", navodi ona.

U Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu takođe su rekli da će nastojati da ubrzano nabavljaju klima-uređaje za obdaništa i da za nabavku opreme i inventara svaka predškolska ustanova ima oko tri miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.