Traži se lokacija za radioaktivni otpad

Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se lokacija za radioaktivni otpad

Lokacija za „Hangar 3” mora da bude udaljena oko sedam kilometara od najbližeg naseljenog mesta

Vlada Srbije donela je odluku o obrazovanju komisije koja treba da predloži lokaciju za trajno odlaganje radioaktivnog otpada iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča”, objavljeno je u „Službenom glasniku”. Komisija treba da predloži lokaciju u skladu sa odgovarajućim prostornim, odnosno urbanističkim planom. Ova komisija, takođe, treba da pripremi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tendersku dokumentaciju za projektovanje i izgradnju trajnog odlagališta radioaktivnog otpada na odabranoj lokaciji u Srbiji.

Za predsednika komisije, koja ima deset članova, imenovana je Uranija Kozmidis-Luburić državni sekretar Ministarstva nauke. Komisija je dužna da Ministarstvu nauke dostavi izveštaj sa predlogom lokacije za trajno odlaganje radioaktivnog otpada najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu odluke o njenom osnivanju.

Ako bi nakon određivanja lokacije odmah počele pripreme na izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada radovi bi trajali najmanje pet do sedam godina, procenjuju u Institutu „Vinča”. Treba naći lokaciju udaljenu oko sedam kilometara od najbližeg naseljenog mesta, pa kupiti zemlju, iskopati jamu dubine oko 10 metara, obložiti je betonom. Prethodno je potrebno pripremiti, to jest prepakovati i preraditi otpad, smestiti ga u metalne buriće, prebaciti u betonske kontejnere, ubaciti u betonsku jamu, preliti šljunkom, zaliti betonom, poravnati zemljom i zasaditi travu. Tako su uradili Francuzi, što bi, po proceni stručnjaka iz „Vinče”, bilo jedno od boljih rešenja za našu zemlju. Nemci su radioaktivni otpad smestili u rudnik soli, Šveđani u granitnu stenu.

Prethodnih godina bilo je nekoliko predloga lokacija za trajno odlagalište otpada iz Vinče. Bilo je spekulacija da se ovaj otpad odlaže u bivšem rudniku uranijuma Kalna podno Stare planine, zatim u Aleksinačkim rudnicima, jamama Sokolskih planina...

Sadašnji uslovi skladištenja radioaktivnog otpada nisu prema svetskim standardima. Ali, Kozmidis-Luburić je istakla da će izgradnja „Hangara 3” omogućiti Srbiji da se približi tim standardima. Novi hangar biće bezbedniji od postojeća dva, pa će u njega biti premešten otpad koji se čuva u tim objektima. U novi hangar će biti smešteni i delovi velikog nuklearnog reaktora čija je dekomisija – rastavljanje, dekontaminacija i čuvanje – već počela. Kako godinama ne radi, veliki reaktor biće potpuno razmontiran, a njegovi delovi uskladišteni na bezbedan način.

Program nuklearne dekomisije VIND obuhvata četiri projekta: izvoz ozračenog goriva u Rusiju, sanaciju skladišta radioaktivnog otpada, dekomisiju velikog reaktora i zaštitu od zračenja. Projekat će stajati 30 miliona dolara.

Najveći i najskuplji deo posla je transport i smeštanje neiskorišćenog nuklearnog goriva u Rusiju, na Ural. Ozračeno gorivo će biti izvezeno u Rusiju do 2010. godine, a, osim Srbije, to će uraditi još 15 zemalja koje poseduju ruske reaktore, dok će zemlje sa američkim reaktorima gorivo vratiti u SAD.

N. Kovačević

[objavljeno: 20/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.