Traže se hranitelji za decu sa posebnim potrebama

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže se hranitelji za decu sa posebnim potrebama

Mališani neopravdano dugo borave u ustanovama što ostavlja dalekosežne posledice po fizički i mentalni razvoj

Više od 4.900 mališana u Srbiji nalazi se u hraniteljskim porodicama, a 271 dete sa smetnjama u razvoju u nekom od domova za decu bez roditeljskog staranja. Svi oni trenutno čekaju ljude dobre volje koji bi želeli da budu njihovi hranitelji. Centar za porodični smeštaj dece i omladine pokrenuo je kampanju „Posebna briga za posebne potrebe” za hraniteljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dece sa posebnim potrebama. Kako je na jučerašnjoj strukovnoj konferenciji istakla direktorka ove ustanove Dobrila Grujić, Centar za porodični smeštaj dece i omladine Beograd poziva sve građane koji su spremni da budu hranitelji bebama i maloj deci rođenim iz rizičnih trudnoća koja se nalaze na smeštaju u stacionaru u Zvečanskoj, deci sa Daunovim sindromom i deci umerene mentalne retardacije da se jave ovom centru. Ako se ostvare optimističke prognoze stručnjaka ovog centra do kraja ove godine oko sto mališana sa poremećajima u razvoju, koji se nalaze u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici, dobiće svoje hranitelje. 

 „Mališani sa smetnjama u razvoju neopravdano dugo borave u ustanovama, a dugotrajni boravak u domu ostavlja dalekosežne posledice po fizički i mentalni razvoj ove dece. Zbog toga je Nacrtom novog zakona o socijalnoj zaštiti predviđena zabrana smeštaja dece mlađe od tri godine u domove. Međutim, smeštaj mališana sa smetnjama u razvoju zahteva dodatna znanja i veštine hranitelja, kako bi mogli da se razviju ukupni potencijali ove dece koja su na svet došla sa mentalnim poremećajima, problemima vida, sluha, govora ili trajno hendikepirana nekom bolešću, povredom ili urođenim deformitetom“, ističe Suzana Paunović, pomoćnik ministra rada i socijalne politike.

Deca sa poremećajima u razvoju teško nalaze udomljenje u hraniteljskim porodicama pre svega zbog predrasuda, stereotipa i nedovoljne edukacije hranitelja. Rezultati pilot istraživanja sprovedenog na reprezentativnom uzorku hranitelja govore da su hraniteljske porodice spremne da prihvate decu sa lakom mentalnom retardacijom, a u ustanovama socijalne zaštite trenutno se nalazi 271 dete sa teškoćama u razvoju – 25 mališana imaju početne razvojne probleme, 52 mališana boluje od lake mentalne retardacije, a 194 dece imaju poteškoće u razvoju.

Od početka kampanje za specijalizovano hraniteljstvo, 72 porodice su se prijavile za smeštaj ovih mališana, ali samo 42 porodice zadovoljavaju uslove za hraniteljstvo jer u svojoj životnoj okolini imaju ustanove neophodne za brigu o ovoj deci, kao što su specijalizovani vrtić i škola, dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i zdravstvene ustanove, zaključuje Dobrila Grujić.

Direktorka Centra za porodični smeštaj dece dodaje da se kampanja za specijalizovano hraniteljstvo realizuje uz podršku britanske humanitarne organizacije „Spasimo decu“ i UNICEF-a, a ove aktivnosti kofinansira delegacija Evropske unije. Centar će biti nosilac kampanje za razvoj hraniteljstva za decu sa teškoćama u razvoju i urgentno hraniteljstvo, koje se odvija na području Beograda, Niša, Kragujevca, Ćuprije, Novog Sada i Subotice i koja će imati za cilj regrutaciju novih hraniteljskih porodica spremnih za prihvatanje dece sa poremećajima u razvoju.

K. Đorđević

[objavljeno: 27.04.2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Traže se nove hraniteljske porodice

Izvor: B92, 27.Apr.2010, 16:56

Beograd -- Centar za porodični smeštaj dece i omladine planira da do kraja godine regrutuje sto novih hraniteljskih porodica... Glavni zadatak Centra za porodični smeštaj dece i omladine u ovoj godini je regrutovanje novih hraniteljskih porodica koje su spremne za brigu o deci sa teškoćama u razvoju...Da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.