Izvor: B92, 27.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže se akcije vojske

Beograd -- Prodaja vojne imovine i dobra zarada malih akcionara "Knjaz Miloša" naveli su mnoge, mahom vojne penzionere, da zatraže akcije u vojsci.

Tako je u mesnim zajednicama u Beogradu počelo prijavljivanje u udruženje vojnih akcionara. Ipak, u Ministarstvu odbrane kažu da vojni penzioneri ili trenutno zaposleni u vojsci neće moći da dobiju pravo na akcije. Oni kažu da samo udruženi mogu nešto da postignu, odnosno da pojedničano nemaju nikakve šanse.

Nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stotina vojnih penzionera okupilo se u MZ u nadi da je to način da prilikom prodaje vojne imovine i oni dobiju deo kolača. Interesovanje je bilo toliko da mnogi nisu mogli da uđu u salu, pa su predavanje o akcijama pokušavali da čuju izdižući se na prste, dok su drugi među sobom osuđivali lošu organizaciju.

Kao da je u pitanju novac, prava pomama i guranje počelo je kada su deljeni papiri sa obaveštenjem šta treba da donesu da bi se učlanili u udruženje. I oni koji su bili unutra i oni koji su spolja bacali pogled na dešavanja, složili su se da vojna lica i vojni penzioneri moraju da dobiju neke akcije, jer su oni uložili svoj trud i rad u održavanje i izgradnju vojnih objekata.

Vojni penzioneri navode da su i oni, kao i radnici državnih institucija poput EPS-a i RTS-a, služili državu i da zbog toga smatraju da moraju imati akcije. Učlanjenjem u udruženje, kako kažu, na kulturan način traže akcije, ali ukoliko ih ne dobiju, oni najavljuju da će blokirati zgrade Vlade i Generalšataba.

Prdsednik udruženja manjinskih akcionara Branko Dragaš kaže da se podela akcija u vojsci može uraditi, kao što će to biti urađeno u javnim preduzećima: "Već su ministri rekli, da će u javnim preduzećima 15 odsto dobiti građani Srbije. Kao što akcije u preduzeću dobija radnik na bazi godina radnog staža isti princip je i ovde."

S druge strane, potpukovnik Dragan Pašić, načelnik Direkcije za imovinsko-pravne poslove Ministarstva odbrane, kaže da se ne mogu poistovetiti javna preduzeća i vojska: "Zaposleni u vosjci nemaju to pravo iz razloga što vojska i Ministarstvo odbrane nisu preduzeća. Preduzeće je profitni, privredni subjekt koji obavalja delatnost radi sticanja dobiti. Vojska ne posluje, vojska je korsinik sredstava budžeta Srbije i Crne Gore."

S obzirom na to da je vojska samo potrošač i to novca koji daju svi građani kao poreski obveznici, priznavanje prava vojnim penzionerima i zaposlenima u vojsci na akcije značilo bi da to pravo mogu da imaju svi građani. Pošto je nerealno očekivati da penzioneri ostvare prava na akcije u vojsci pojedini ekonomisti ovakve skupove i udurženja skloni su da okarakterišu samo kao dobar način zarade pojedinaca s obzirom na to da na primer, Udruženje manjinskih akcionara ima 95 hiljada članova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.