Izvor: Blic, 29.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže poništenje privatizacije

Traže poništenje privatizacije

Sitni akcionari 'Semena' AD zatražili da se poništi privatizacija ovog preduzeća od 19. marta ove godine, u kojoj je vlasnik postao 'Astra simit', zbog neadekvatne procene vrednosti kapitala i kršenja kupoprodajnog ugovora. U zahtevu koji su podneli Agenciji za privatizaciju, akcionari ističu da prilikom procene firme nije obuhvaćena sva imovina, kao i da nije tržišno procenjena.

Dragica Stošić, jedan od podnosilaca zahteva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže da su pri proceni imovine preduzeća izostavljeni magacinski prostor u Mariboru od 725 kvadrata, zatim poljoprivredno zemljište od 9.200 kvadrata i 17 maloprodajnih objekata.

- O nerealnoj proceni govori i podatak da je 84 odsto poslovnog prostora predstavljeno kao magacinski prostor, što nije tačno - tvrdi Dragica Stošić. Ona navodi da je novi vlasnik u dve hale na Makišu, u kojima je rađena dorada i pakovanje, uselio studio BK TV i deo 'Mobtela', pa se može postaviti pitanje poštovanja kupoprodajnog ugovora, pošto je promenjena namena i delatnost. Prema njenim rečima, na prospektu za trgovanje akcijama, koje je preduzeće objavilo na Beogradskoj berzi, podaci su nesaglasni sa podacima o proceni kapitala firme.

- Prostor na Makišu je umanjen za 440 kvadrata, a površina maloprodajnih objekata prikazana je većom - ističe Stošićeva, uz ocenu da sve to potvrđuje nesavesnost i propuste pri privatizaciji, a možda i nameru da se prikrije pravo stanje i umanji zainteresovanost potencijalnih kupaca.

U Agenciji za privatizaciji su nam rekli da u je toku postupak po ovom zahtevu i da je naloženo konsultantskoj kući koja je radila procenu da sačini izveštaj o tome. Oni navode da podatke o imovini daje direktor pod punom odgovornošću i da se imovina proverava.

Što se tiče kršenja kupoprodajnog ugovora u vezi sa promenom namene objekta, u Agenciji kažu da je utvrđeno da vlasnik ima ugovore o zakupu, na šta po zakonu ima pravo, kao i da može da proda do 10 odsto vrednosti imovine preduzeća godišnje. A. R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.