Izvor: B92, 04.Apr.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transplatacija jedini spas

Beograd -- U Srbiji u ovoj godini znatno uvećan broj transplantacija bubrega od preminulih donora.

Tokom poslednje tri decenije u Srbiji je izvedeno oko 1300 transplantacija, što je mali broj u poređenju sa zemljama u okruženju. Ali ove godine je znatno uvećan broj transplantacija bubrega od preminulih donora. Od januara ove godine, čak 20 bolesnika u Srbiji dobilo je bubreg od preminulih osoba, zahvaljujući spremnosti i velikoj humanosti porodica da doniranjem organa svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preminulih, bolesnima poklone novi život.

Teške bolesti bubrega dovode do njihovog propadanja i prestanka rada. Prvi spas je dijaliza.

Ali, život vezan za aparate prate ozbiljne komplikacije kao što su anemija, slabljenje srca, pluća, jetre. Jedina nada za izlečenje je transplantacija. U Srbiji, na zdrav bubreg sa nadom čeka oko 1 000 bolesnika, uglavnom mladih i radno sposobnih ljudi.

"Na kraju se ispostavilo da najveću podudarnost imam, da sam najstabilniji od pacijenata koji su došli da prime bubreg i da sam ja imao sreće u tom trenutku da dobijem bubreg. Ovo mi je drugi rođendan. Planiram da usporim malo, da odem na selo neko, i da što bolje iskoristim ovo vreme koje nam je dato. Najbitnije i najlepše stvari ne mogu da se kupe”, rekao je jedan od pacijenata.

Čak 4000 bolesnika u Srbiji su na dijalizi.

Svega jedna četvrtina ima dovoljno očuvano zdravstveno stanje da može da primi novi bubreg.

Da bi primili bubreg, pored imunološke podudarnosti moraju da imaju detaljno ispitane sve organe i sisteme kako bi se sprečilo da neka druga bolest ugrozi uspeh operacije, ili pogorša rad presađenog organa.

Zadatak nefrologa u svih 46 dijaliznih centara u Srbiji je da što bolje pripreme bolesnike, kako bi u svakom trenutku bili u stanju da im se presadi spasonosni organ.

"Ali naišli smo na poteškoće jer svi bolesnici koji su na listi čekanja nisu ispitani onako kako preporuke kazuju da treba da budu ispitani i tako da se dešava da oni koji imaju najbolju imunološku podudarnost ne mogu biti izabrani kako kandidati za transplantaciju, nego se ide kod takođe dobrih, ali ne i najboljih gde se očekuje najbolji uspeh od trabnsplantacije”, kaže predsednica akcije za transplataciju organa, Radmila Blagojević Lazić.

Presađuju se samo bubrezi koji su dobrog kvaliteta, a posle transplantacije, u periodu od 3-9 meseci, ceo organizam i sve funkcije u njemu vraćaju se u normalu.

Žene sa presađenim bubregom mogu da rađaju. Da bi sve bilo uspešno, potrebno je da pacijenti redovno uzimaju prepisanu terapiju, ali lekovi povremeno nedostaju.

"Dakle, problem nam je u obezbeđivanju terapije. Istrošili smo sredstva, trebalo bi da se napravi jedna nova nabavka, moramo mnogo više lekova da imamo pri ruci, da možemo da funkcionišemo i primećujemo da sve to ide dosta sporo, tako da imamo problem, recimo vikendom ili pri karju meseca da obezbedimo adekvatnu terapiju”, rekao je načelnik Centra za transplantaciju bubrega KCS, Drago Milutinović.

I pored izuzetno loših uslova rada, zahvaljujući velikim naporima i odličnoj saradnji sa Urgentnim centrom, u Klinici za Urologiju očekuju da će ove godine obolelima presaditi oko 100 bubrega, a do sada je taj broj jedva dostizao 50.

Ukupan sistem transplantacije u Srbiji još nije efikasno ustanovljen i da bi se širio, potrebno je slati na edukaciju ne samo hirurge već timove stručnjaka.

Za Srbiju bi bilo važno da postane deo Eurotransplant sistema, u koji su već ušle Slovenija i Hrvatska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.