Transplantacijom organa produžena dva i stvoren jedan novi život

Izvor: RTS, 15.Sep.2019, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transplantacijom organa produžena dva i stvoren jedan novi život

Za razvoj transplantacije važni su građani, zdravstveni sistem, država, mediji. Ipak, taj program ne može ni da opstane, ni da se razvija bez podrške porodice potencijalnog donora, koja jednim "da" može da produži više života. To najbolje znaju Sandra Živković i Dragana Đaković, koje posle transplantacije pluća i jetre žive nove živote. Dragana je zahvaljujući transplantaciji odnedavno i majka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dragana Đaković je 26. jula rodila sina Radovana. Sada, skoro dva meseca kasnije, Dragana kaže da se dobro osećaju.

"Navikavamo se jedno na drugo i snalazimo se polako u svemu. Radovan je dobar, sluša, uživamo jedno u drugome – ja u majčinstvu, a on u maženju i paženju", rekla je Dragana.
Iako je rođen mesec dana pre vremena, lepo napreduje – dobio je već kilogram i po. Radovana svi čuvaju - roditelji, baka, tetka, a posebno sestričine.
Nikolina i Andreja izrazile su svoju sreću i ljubav prema Radovanu, a miran je, kako kažu, samo kada se mazi.
Dragana odlazi jednom mesečno na kontrolu i nastavlja sa terapijom neophodnom posle transplantacije. Kaže, ispunile su joj se dve najveće želje – dobila je jetru i postala majka.
Da Dragani pre šest godina u Urgentnom centru nije urađena transplantacija jetre, ona verovatno više ne bi bila živa, jer su joj lekari davali još nekoliko meseci života.
I Sandra Živković živi zahvaljujući transplantaciji pluća koja joj je urađena u Beču.
Iz ljubavi prema planinarenju, rodnom kraju, ali pre svega u čast svog donora, naredne subote, šestu godinu zaredom, organizuje pohod na 1.160 metara visoku Tupižnicu.
"Ja bih ovom prilikom pozvala sve ljubitelje prirode i planinarenja da dođu u Bučje na Tupižnicu 21. septembra, da se zajedno popnemo u čast mog donora, čijim plućima ja dišem, i u čast svih donora ovog sveta", rekla je Sandra.
Ove godine Radovan i njegova mama ne učestvuju u pohodu, ali već naredne poslaće poruku i zahvalnosti donoru i važnosti darivanja organa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.