Transplantacije u inostranstvu, fale samo pare

Izvor: BKTV News, 23.Avg.2013, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transplantacije u inostranstvu, fale samo pare

Bar još mesec dana niko o trošku osiguranja neće otići u strane klinike ni na transplantaciju, niti na lečenje teških neuroloških oboljenja. Iako se ova prava uvode izmenama Pravilnika o lečenju u inostranstvu, koji bi prema poslednjim najavama iz Ministarstva zdravlja Vlada Srbije trebalo da usvoji u subotu, još nisu razrađeni detalji. Zna se samo da će pacijenti biti upućivani na osnovu mišljenja konzilijuma, ali ne i odakle će se finansirati ovi zahvati.
U kasi Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << fonda za zdravstveno osiguranje, koji je ove godine za lečenje u inostranstvu imao ukupno 450 miliona dinara, ostalo je svega 120 miliona. A samo jedna transplantacija srca, recimo u Austriji, sa bolničkim troškovima košta do 150.000 evra, pod uslovom da ne bude komplikacija. Zbog manjka para u zdravstvenoj kasi, izmenjeni Pravilnik morao je na saglasnost i u Ministarstvo finansija, ali se još ne zna da li će RFZO za lečenje u inostranstvu dobiti novac iz budžeta, ili će morati da „uštine“ na drugim troškovima za zdravstvo.
Transplantacija srca se već 13 godina kod nas ne radi. Prema podacima Uprave za biomedicinu ovaj zahvat čeka oko 100 pacijenata među kojima je 10 hitnih. U Kliničkom centru Srbije tvrde da su spremni za presađivanje srca, ali već duže od tri meseca čekaju odgovarajućeg donora.
Među najmlađima je trenutno pet kandidata za ovaj zahvat. Njihovu dokumentaciju u četvrtak je u Univerzitetskoj dečijoj klinici pregledao dr Andreas Cukerman, jedan od najpoznatijih kardiohirurga za transplantacije srca kod dece iz AKH klinike u Beču.
- Stanje nijednog deteta nije toliko hitno, i nijedno ne mora da se operiše u narednih deset, pa ni mesec dana – rekao je dr Cukerman. – Već tokom septembra jedno dete će doći u Beč, gde ćemo uraditi dodatne analize i razmotriti da li je transplantacija jedina opcija za dalje lečenje.
Lečenje dece u Austriji biće regulisano ugovorom sa AKH klinikom, čije potpisivanje se u Srbiji najavljuje poslednje tri godine. Dr Cukerman kaže da će bez obzira da li će do tada biti potpisan ugovor deca svakako u septembru biti pregledana u Beču.
- Oni će biti stavljeni na listu naše bolnice i u potpunosti tretirani kao austrijski pacijenti – dodao je dr Cukerman.
Iako transplantacije srca u Srbiji nikad nisu rađene deci, i za ovakav zahvat nedostaje i deo opreme, lekari u Tiršovoj tvrde da bi uz pomoć kolega iz inostranstva mogli da urade ovakav zahvat. I dr Cukerman je uveren da bi oni to i mogli da urade posle obuke na AKH klinici.
ANITA PUTUJE PRVA
NA AKH kliniku po svemu sudeći prva će otputovati Anita Balaž iz Erdevika kod Šida, kojoj je neophodna transplantacija srca i pluća.
- Dobili smo zeleno svetlo od lekara da se spremamo za odlazak u Beč 10. septembra, gde će lekari AKH klinike uraditi sve neophodne preglede i analize – kaže Ksenija Balaž, Anitina majka. – Nadamo se da je ovo konačno kraj našim mukama i da ćemo moći mirno da spavamo, jer već dugo neprestano brinemo i svaku noć osluškujemo da li Anita diše.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Ima novca: Lečenje za sve koje odobri komisija

Izvor: Blic, 24.Avg.2013, 08:49

Roditelji dece koja čekaju transplantaciju u inostranstvu mogu da očekuju da će RFZO, kad Vlada Srbije da saglasnost na izmene Pravilnika, platiti ne samo operaciju već put, bolničko lečenje, lekove i boravak pratioca. ..- Izmene pravilnika već su dobile saglasnost Ministarstva finansija i Sekretarijata...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.