Transplantacija – kruna hirurgije

Izvor: RTS, 13.Avg.2017, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transplantacija – kruna hirurgije

Transplantacije srca sada se rade u Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Nekada su se radile i u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, gde i danas brinu o pacijentima koji su pre skoro dve decenije otpočeli nove živote.
Milan Lujić iz Brčkog 13. septembra proslavlja punoletsvo – toliko dugo ima novo srce.

"Lekar je uradio pregled i kaže da je sve to dobro. Kao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sam zdrav čovek potpuno, osećam se kao mladić od 33", priča Milan Lujić.
"Gospodin Milan Lujić je ponos Instituta Dedinje i čitavog tima za transplantaciju, i koliko je meni poznato, on je čovek koji najduže živi sa transplantiranim srcem, i najbolji je predstavnik početaka transplantacije srca u Srbiji", ističe dr Mirko Čolić, kardiolog na Institutu "Dedinje".
Prve transplantacije u Institutu "Dedinje" urađene su početkom jula 1995. godine. I u narednih nekoliko godina, do 1999, presađeno je šest srca, urađeno je 18 transplantacija jetre, a u toj ustanovi urađena je i prva i jedina transplantacija pankreasa u Srbiji.
"Ja njih gledam neprekidno, na svaka tri meseca dolaze naši pacijneti na kontrole, tako da mi o njima znamo sve – i šta vole da jedu, šta da gledaju na televiziji. Program transplantacije je kruna rada onih ljudi koji su eksperti u svom području – kruna imunologije, kruna hirurgije", objašnjava dr Vera Marović Stojković, specijalista imunologije na Institutu "Dedinje".
Dr Miodrag Perić, kardiohirurg, napominje da država ne sme da ostavi transplantacioni program da se sam sa sobom bori.
"Mora da pomogne na svaki način da se to dobro organizuje. Nama entuzijama i želje da radimo nikada nije nedostajalo. Tada kada smo to radili, a mnogi i ne znaju, nismo išli kući uopšte", ističe Perić.
U svetu, prosečno preživljavanje pacijenata posle transplantacije je 11 godina. A apsolutna rekorderka je pacijentkinja kojoj je transplantacija srca urađena kada je imala tri godine, a koja sa doniranim srcem živi već 33 godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.