Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost banaka

Transparentnost banaka

Banke bi trebalo da budu transparentne institucije. One koje pridaju značaj principu transparentnosti, vodiće računa da njihovi klijenti u potpunosti budu informisani o punoj ceni bankarskih usluga. U protivnom, klijenti mogu doneti pogrešne finansijske odluke ukoliko su vođeni netransparentnim informacijama. Kreditnim klijentima je bitno da znaju sve uslove i punu cenu koju plaćaju na kredite, uključujući i kurs po kom se obračunavaju rate kredita, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao što je i štedišama bitno koliku će kamatu dobiti na svoje uloge. Zato banke u svojim cenovnicima, ugovorima, planovima otplate, propagandnim materijalima moraju transparentno izneti ove informacije, što omogućava ispravno poređenje različitih uslova banaka.

Međutim, transparentnost banaka ide i dalje od efektivnih kamatnih stopa. Deo bankarske transparentnosti čini i obaveštavanje javnosti o tome ko su vlasnici banaka, kakvi su rezultati poslovanja banaka, jer su to sve elementi za donošenje finansijskih odluka potencijalnih korisnika bankarskih usluga.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti adresa: Masarikova 5, 11000 Beograd ili

E-mail: redakcija@blic.co.yu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.