Trajkov: Srbija zainteresovana za bugarsku nukleraku

Izvor: Blic, 29.Apr.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajkov: Srbija zainteresovana za bugarsku nukleraku

Bugarski ministar ekonomije, energetike i turizma Trajčo Trajkov je izjavio da je Srbija zainteresovana da se uključi u izgradnju druge bugarske nuklearne elektrane "Belene", koja će biti izgrađena u istoimenom mestu na Dunavu, na severu zemlje.

Prema njegovim rečima, do sada je nekoliko inostranih investitora pokazalo interesovanje za nuklearku, uključujući i Srbiju, ali još uvek nema konkretnih investicionih ponuda.

Bugarska je izgradnju nuklearke "Belene" otpočela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2008. godine, ali je ubrzo obustavila radove. Izgranja je poverena ruskoj kompaniji "Atomstrojekstport", a potpisivanju ugovora u Sofiji prisustvovao je i Vladimir Putin, tada ruski predsednik.

Prošle godine nemačka kompanija RWE, jedna od ključnih u izgradnji nuklearke, povukla se je zbog neobezbeđenog finansiranja. Rusi su, međutim, nastavili sa aktivnostima, a u februaru ove godine ponudili su i kredit od dve milijarde evra za početak gradnje, uz uslov da sredstva vrati budući strateški investitor.

Trajkov je novinarima izjavio da Rusi mogu da se uključe u izgradnju "Belena", ali ne kao strateški investitor.

Bivši izvestilac Evropskog parlamenta za Bugarsku Džefri van Orden izjavio je u Sofiiji da strateški partner u izgradnji nuklearke mora biti iz Evropske unije.

Buduća nuklearka, prema projektu, imaće dva 440-megavatna reaktora, a troškovi izgradnje procenjeni su na blizu četiri milijarde evra.

Izgradnja druge bugarske nuklerake postala je aktuelna pošto je Bugarska u cilju pristupanja Evropskoj uniji, a na predlog Evropske komisije, iz bezbedodnosnih razloga zatvorila četiri 440-megavatna reaktora starije ruske proizvodnje u nuklearki "Kozloduj". U funkciji su ostali peti i šesti, novije ruske proizvodnje, jačine od po 1.000 megavata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.