Tragom velikana u Prvom svetskom ratu na Novom groblju

Izvor: RTS, 04.Nov.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragom velikana u Prvom svetskom ratu na Novom groblju

"Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata", naziv je ture obilaska Novog groblja koju je Javno-komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" organizovalo povodom obeležavanja stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu.
Posetioci su bili u prilici da vide sedam grobova najznačajnijih vojskovođa, ali i heroina poput Milunke Savić i Natalije Bjelajac, kao i da obiđu jednu od najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kosturnica na ovom području u kojoj je sahranjeno 3.529 identifikovanih i 1.074 neidentifikovanih vojnika koji su stradali, ne samo u Prvom svetskom ratu već i u Balkanskim ratovima.
"Ture se organizuju u poslednjih pet, šest godina, ali u prethodne tri godine s većim intenzitetom na različite teme. Povodom stogodišnjice od Prvog svetskog rata tema su upravo vojskovođe i heroji", rekla je istoričarka umetnosti Violeta Obrenović.
Sledeća tura će, kako kaže, biti posvećena heroinama i dobrovoljnim bolničarkama, ne samo u Prvom svestkom ratu već i uostalim ratovima u kojima je Srbija učestvovala.
"Posetioce najviše interesuju velike vojvode Radomir Putnik, Živojin Mišić i Petar Bojović, a što se tiče ostalih tura, veliko je interesovanje za Đuru Jakšića, Petra Kočića", kaže Obrenovićeva.
Ona dodaje da se često dešava da se tokom obilaska posetioci upoznaju i s nekim novim ličnostima, koje im u međuvremenu postanu interesantne, pa se ponovo vraćaju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tragom velikana – tura po Novom groblju

Izvor: Mondo, 04.Nov.2018

Turu obilaska Novog groblja je organizovalo Javno-komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" povodom obeležavanja stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu...Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija..Naziv ture je "Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata."..Posetioci su bili...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.