Izvor: B92, 02.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tragičan položaj nealbanaca"

Priština -- Poljski dnevnik Žečpospolita navodi da je položaj nealbanskih manjina na Kosovu i dalje tragičan.

"Međunarodna zajednica pred tim žmuri, a u Pokrajini očigledno i dalje ima mesta samo za Albance. Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Kai Eide u izveštaju tvrdi da se položaj manjina popravio, a da će pregovori o statusu Kosova pomoći poštovanju njihovih prava. Prema drugom izveštaju, koji su za međunarodne institucije izradili nezavisni eksperti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situacija manjina na Kosovu je tragična", piše list.

"Ne samo Srbi, već ni Bošnjaci, Romi ili Hrvati ne mogu da se slobodno služe svojim jezikom jer je govoriti srpski, romski ili hrvatski na javnom mestu opasno, izaziva agresiju većinskih Albanaca i u najmanju ruku fizički napad", navodi list.

"Srbe diskriminišu i vlasti. Jednom Srbinu je sud u Prištini izrekao presudu na albanskom jeziku, koji on ne razume, iako je i srpski zvaničan jezik, a to nije usamljeni slučaj", piše list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.