Tportal: Hrvatskoj stigle ponude za tender kojim će se uspostaviti HEMS služba, italijanski operateri pokazali najviše interesovanja

Izvor: TangoSix.rs, 02.Jun.2023, 07:00

Tportal: Hrvatskoj stigle ponude za tender kojim će se uspostaviti HEMS služba, italijanski operateri pokazali najviše interesovanja

Kako je preključe preneo hrvatski ’’tportal’’, Ministarstvo zdravlja Hrvatske je istog dana otvorilo ponude koje su stigle za tender koji je raspisan za pružanje usluge Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS odnosno HEMS). Vrednost ugovora biće 50,4 miliona evra bez, i 63 miliona evra sa PDV-om za period od 7 godina pružanja usluga koje podrazumeva nalet letelica od 10.500 sati.
Prema zapisniku o javnom otvaranju ponuda, odazvala su se dva ponuđača, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << prvi je grupacija koju čine italijanska kompanija EliFriulia, španska Eliance Helicopter Global Services i hrvatska Eli-Adriatik (podružnica EliFriulie osnovana 2016. godine). Drugi ponuđač je italijanska firma Alidaunia, a hrvatski portal navodi da sve navedene kompanije imaju dugogodišnje iskustvo u obavljanju HEMS-a u Italiji i Španiji.
Treba podsetiti da je tender podeljen na dve grupe. Prvu grupu (Grupa 1) čini služba koja bi bila stacionirana u Rijeci i Splitu, kao i delu Karlovačke županije, i tu bi se dežurstvo održavalo 24 sata dnevno. Druga grupa (Grupa 2) obuhvata Zagreb i Osijek kao i ostatak Karlovačke županije, a HEMS dežurstvo bi se obavljalo samo dok postoji dnevna vidljivost.
Kompanija EliFriulia ima veze i sa Srbijom. Piloti Helikopterske jedinice MUP-a Srbije završavali su svoja IFR(H) i MCC(H) ovlašćenja u školskom centru ove italijanske kompanije / Foto: EliFriulia Ono što je interesantno je da je samo italijansko-španska grupacija dala ponudu za obe grupe. Za Grupu 1, za koju je procenjena vrednost 44,1 milion evra sa PDV-om, grupacija na čelu sa EliFriuliom je dala ponudu vrednu 43,8 miliona evra, a italijanska Alidaunia je iznela cenu od 48,1 milion evra. Procenjena vrednost posla za Grupu 2 je 18,9 miliona evra sa PDV-om, a za nju je italijansko-španski konzorcijum dao ponudu od 18,7 miliona.
Tportal navodi da u su iz hrvatskog Ministarstva zdravlja napomenuli da na postupak otvaranja ponuda nije bilo primedbi, i da je rok za eventualne žalbe deset dana od dana otvaranja ponuda. Ponude će narednom periodu biti pregledane i ocenjene, nakon čega će biti donesena odluka ko će u narednih 7 godina obavljati HEMS službu u Hrvatskoj.
Tender za prvu hrvatsku HEMS službu raspisan je 3. marta ove godine, rok za dostavu ponuda je bio 8. maj, a rok njihovog važenja je do 31. jula. Otvaranje ponuda je već dva puta odlagano, zvanično je bilo saopšteno da se to dogodilo zbog određenih nedoumica oko troškova. Rok za donošenje odluke o odabiru je 60 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda. Planira se da služba bude na raspolaganju početkom 2024. godine za dnevne letove, a početkom turističke sezone takođe iduće godine i za noćne letove.
The post Tportal: Hrvatskoj stigle ponude za tender kojim će se uspostaviti HEMS služba, italijanski operateri pokazali najviše interesovanja appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.