Tortura u Srbiji nije sistemska pojava

Izvor: Glas javnosti, 15.Nov.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tortura u Srbiji nije sistemska pojava

BEOGRAD - Tortura u Srbiji nije sistemska pojava, ali postoje neljudske kazne i ponižavajuće postupanje prema osobama lišenim slobode, rečeno je na skupu o prevenciji torture.

"Zatvori su pretrpani i u derutnom stanju i postoji manjak formi podrške zatvorenicima", rekao je na skupu u Palati Srbija stalni koorditantor UN u Srbiji Vilijam Infante.

Prevenciju torture trebalo bi da obezbedi nacionalni mehanizam predviđen Opcionim protokolom uz Konvenciju UN o sprečavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupanja, koji je Skupština Srbije ratifikovala u julu, a za sprovođenje su određeni zaštitnik građana i vojvođanski ombudsman.

Šef Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki rekao je da je uspostavljanje nacionalnog mehanizma za prevenziju torture u Srbiji korak napred ka EU, ali da taj mehanizam nije potpuno operativan i da su za to potrebni novac i politička podrška.

Njoki je istakao da će Srbija tek kada nacionalni mehanizam bude u potpunosti operativan moći da se efikasno bori protiv torture, i podsetio da je sprečavanje torture jedna od osnovnih vrednosti EU.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da su uslovi za efikasan rad nacionalnog mehanizma nezavisnost, novac, odgovarajući kadrovi i komunikacija sa državnim organima.

Janković je naveo da je opcionim protokolom predviđeno da ombudsman (nacionalni mehanizam) može nenajavljeno da pristupi svim mestima u kojima borave osobe lišene slobode i sa njima razgovara nasamo, a može i da predlaže rešenja i daje preporuke.

Zamenik ombudsmana je istakao da je istorija pokazala da za mučenjem i zlostavljanjem najčešće posežu instrumenti državne moći, a da su žrtve najčešće ljudi lišeni slobode.

Ombudsmanka Španije Marija Luisa de Ljano Kario rekla je da u toj zemlji postoji video nadzor prostorija u kojima su uhapšenici i zatvorenici i da se u Španiji strogo insistira na poštovanju mehanizma za prevenciju torture.

De Ljano Kario je istakla da ombudsman mora da traži "sudsku kontrolu hapšenja" i da podnosi žalbe Ustavnom sudu, kao i da ima neometan pristup arhivama i mestima u kojima su smešteni uhapšeni i zatvoreni kako bi tortura bila efikasno sprečena.

Skupu nisu prisustvovali ministar za ljudska prava Milan Marković i ombudsman Saša Janković zbog, kako je navedeno, "obaveza u Skupštini".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.