Torba puna ptičica

Izvor: Danas, 30.Okt.2014, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torba puna ptičica

Pančevo - Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine uhvatila je tokom vikenda jednog Beograđanina sa torbama punim zaštićenih vrsta ptica, za koje se pretpostavlja da su bile namenjene nelegalnoj trgovini.

Slučaj je, prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zabeležen u neposrednoj blizini Srednje poljoprivredne škole u Pančevu, gde je održana izložba sitnih životinja u nedelju, 26. oktobra. Inspekcija je kod lica P. B. iz Beograda našla >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u torbama veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica. Prebrojano je ukupno 29 jedinki, i to dve žutarice, sedam češljugara i 20 čižaka.

- Izgladnele, izmučene i prljave ptice donete su u tri kaveza i spremljene za prodaju. Jedan čižak je već bio mrtav. Ptice su, nakon što su determinisane od strane ornitologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, i nakon sastavljanja zapisnika, pregledane, oduzete, te je jedan deo pušten u prirodu, a one čija je kondicija bila loša zadržane su u Prihvatilištu za divlje životinje zoo-vrsta Palić radi oporavka - objašnjava ornitolog Marko Tucakov iz Zavoda za zaštitu prirode Novi Sad.

Na samoj izložbi strogo zaštićene divlje vrste ovog puta nisu pronađene. Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, navodi da je krajnje vreme da se ovakve nezakonite aktivnosti preseku efikasnom koordinacijom inspekcija, policije i pravosudnih organa.

- Svi naši apeli da se ovaj društveni problem iskoreni ostali su uzaludni, te je sada potrebno ulagati još više energije da bi se bar na punktovima na kojima se pokušava prodaja uhvaćenih divljih ptica ona zaustavila. Nažalost, koren problema ostaje, a njegova manifestacija su hiljade kriminalaca koje po Srbiji u prirodi hvataju strogo zaštićene vrste, zarobljavaju ih, i ono što preživi pokušaju da prodaju za sitne pare - kaže Milan Ružić.

Prema njegovim rečima, napori Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da se počinioci krivolova otkriju, te da se državnim institucijama pomogne da prekinu sumorni lanac neprestanog kršenja Zakona o zaštiti prirode, biće sve jači i odlučniji. Inače, pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine kao i Zavod za zaštitu životne sredine redovno prate berze sitnih životinja i uz pomoć policije vrše nadzor dešavanja oko ovakvih događaja. Da bi se zaista sprečila nedozvoljena trgovina vrstama koje su zaštićene, potrebne su sofistirane metode, stalan oprez i uvek urgentna saradnja sa policijom i tužilaštvom, poručuju ornitolozi.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.