Topla voda alternativa gasu

Izvor: Politika, 12.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topla voda alternativa gasu

Iako se sa područja Kikinde dnevno crpi blizu 500.000 kubika gasa, što je gotovo celokupna proizvodnja ovog energenta u Srbiji, u ovoj opštini je proteklih dana bez grejanja ostalo 17.000 korisnika, pa se razmišlja šta učiniti da se tako nešto ne ponovi

Kikinda – Iako na svojoj teritoriji ima naftno i gasno nalazište, Kikinda se proteklih dana našla među gradovima najviše pogođenim akutnom energetskom krizom. Više od 17.000 domaćinstava i korisnika daljinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grejanja ostalo je hladnih radijatora, uprkos činjenici da se sa ovih prostora crpi oko 500.000 kubika gasa dnevno, što je skoro celokupna proizvodnja ovog energenta u Srbiji. Ispostavilo se da je i Kikindi, kao i drugim gradovima, mahom u Vojvodini, potreban „plan B”, odnosno alternativa gasu.

– Istina je da Javno preduzeće „Toplana” kao jedini izvor energije koristi sve skuplji, a sada smo videli, i povremeno nedostupni gas. Tim inženjera „Toplane” se prethodna dva meseca bavio razradom drugih i drugačijih rešenja, u prvom redu mogućnostima korišćenja ovdašnjeg geotermalnog resursa, koji je sada potpuno neiskorišćen – kaže za „Politiku” direktor kikindskog JP „Toplana” Karolj Damjanov.

Još 2006. godine Centar za energetiku Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu utvrdio je da Kikinda ima velike geotermalne potencijale i da bi njihovo korišćenje bilo isplativo za grejanje, za pripremu potrošne tople vode ali i za potrebe poljoprivrede.

Na području opštine postoji pet geotermalnih bušotina, dubokih oko 1000 metara. Njihov kapacitet je od osam do 15 litara u sekundi, a temperatura vode je oko 50 stepeni. Jedan izvor, koji se nalazi u samom centru Banatskog Velikog Sela, ima i lekovita svojstva. Međutim, ideja da se tamo izgradi moderan banjski kompleks, koji bi ekonomski preporodio selo, nikada nije realizovana.

– Pomenuti resursi se mogu upotrebiti i u sportsko-rekreativnim objektima, bazenima, ribnjacima, plastenicima, za zagrevanje poljoprivrednih objekata, u hladnjačama, procesu prerade i sušenja hrane... Ovi izvori su ne samo alternativa gasu, već su i daleko ekonomski isplativiji, a mogli bi da greju čitavu Kikindu. Istina, izrada sistema za eksploataciju geotermalnih resursa svakako zahteva velika ulaganja, što uključuje sve mogućnosti finansiranja, od donacija do sredstava iz budžeta pokrajine i republike. Planiramo da do marta izradimo studiju koja bi obuhvatila sve tehničke i ekonomske aspekte jednog takvog projekta i da zatim povedemo kampanju promocije naše ideje, jer ne smemo dozvoliti da nam se ponovi situacija od pre nekoliko dana – zaključuje Damjanov.

S. Miletin

[objavljeno: 13/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.