Topla ljudska reč za pacijenta, da li se to uči na fakultetu

Izvor: RTS, 12.Jun.2020, 21:00

Topla ljudska reč za pacijenta, da li se to uči na fakultetu

Profesorka Medicinskog fakulteta Dejana Vuković rekla je za RTS da su medicinske sestre veza između pacijenta i porodice, i lekara i zdravstvenog sistema. Savremene medicinske setre moraju da znaju zadravstvenu negu, da prate literaturu i da umeju da to promene u praksi, pogotovo ako sledimo savremene tokove u zdravstvenoj zaštiti, ukazuje Vukovićeva.
Od svih pacijenata koji su u bolnicama preležali kovid >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 19, čuli smo koliko im je značila podrška lekara i medicinskih sestara. I građani su širom sveta davali podršku i jednima i drugima, a pokazalo se, sada možda i jasnije, kakve su medicinske sestre dragocene pacijentima.

Požrtvovane i dobro obrazovane. Uvek su škole za to zanimanje bile među najtraženijim, a ne zna se dovoljno o tome da na Medicinskom fakultutetu postoje četvorogodišnje akademske studije – sestrinstvo.
Koordinator programa, profesorka Medicinskog fakulteta Dejana Vuković rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da su bile zabranjene posete bolnicama, pa je pacijentima bila značajna podrška medicinskih sestara.
Kako kaže one su veza između pacijenta i porodice, i lekara i zdravstvenog sistema.
Prema njenim rečima, neko je telentovan, rodi se komunikativan, ali se komunikacija i uči profesionalno.
"Imamo predmet komunikacija u zdravstvenoj zaštiti i buduće sestre uče da komuniciraju sa pacijentima, porodicama, zajednicama – one uče tradicionalne i savremene metode, medijske tehnike, korišćenje društvenih mreža – one to vole, koriste u privatnom životu, ali sve više istraživanja pokazuju da su jako dobri u individualnom radu sa pacijetima, a i u grupama: prave se Fejsbuk grupe za podršku ljudima da unaprede zdravlje", istakla je Vukovićeva.
Šta sve medicinske sestre moraju da znaju Vukovićeva kaže da se zdravstvena zaštita unapređuje i u skladu sa tim rade čitavi timovi stručnjaka i među njima su dragoceni članovi tima i medicinske sestre.
Savremene medicinske setre moraju da znaju zdravstvenu negu, da prate literaturu i da umeju da to primene u praksi, pogotovo ako sledimo savremene tokove u zdravstvenoj zaštiti.
Na Medicinskom fakultetu, četvorogodišnje studije za odsek sestrinstvo postoje od 2014. godine postoji, a izašle su dve generacije.
"Neke od njih su zaposlene u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, i imamo nekoliko diplomiranih sestara koje su predavači u srednjim medicinskim školama", kaže profesorka Vuković.
Što se tiče odlaska u inostranstvo, Vukovićeva kaže da imamo situaciju da mnogi ljudi idu u inostranstvo, kao i mnoge sestre.
"Ovaj program koji je uveden je podsticaj da ostanu ovde. Istraživanja objavljena u javnosti o razlozima zašto mladi odlaze pokazuju da su, pored finansijskog momenta, mogućnosti za usavršavanje i napredovanje u struci povoljnije u razvijenim zemljama", kaže ona.
Sada imamo mogućnost za one koji su posvećeni zdravstvenoj nezi da mogu da se akademski obrazuju, da idu dalje, da rade istraživanja, to je podsticaj da se ovde dalje usavršavaju, rekla je profesorka.
Deset budžetskih mesta, prijemni 2. julaOna kaže da ima 10 budžetskoh mesta za diplomirane meicinske sestre, a ima mesta i za samofinansirajuće ko je "ispod crte", 2. jula je prijemni ispit, biologija je obavezni predmet, a hemija i zdravstvena nega mogu da se biraju.
"Imamo akreditivane master studije, a planiramo da akreditujemo i doktrske studije iz oblasti sestrinstva i da one koje završe doktorat budu istraživači i predavači na fakultetima za sestre. One mogu da upišu neke od drugih smerova na fakultetu, ali brzo ćemo da ćemo da akreditujemo i doktorske studije", rekla je Vukovićeva.
Prema njenim rečima, država se opredelila da otvori ove studije. Dve trećine zemalja u Evropi iz akademskog prostora visokog obrazovanja ima univerzitetsko obrazovanje za medicinske sestre.
Kompetentna istraživanja u vodećim časopisima su pokazala da, kako se povećava procenat akademski univerzitetski obrazovanih medicinskih sestara, značajno se smanjuje smrtnost u bolnicama, podseća Vukovićeva.
Sestre koje su akademski obrazovane treba da su sposobne da implementiraju znanja u zaštiti.
"Poruka brucošima je da dođu, da radimo u malim grupama, najveći smo fakultet i imamo kadrovske potencijale da pružimo znanja i kapacitete za praksu našim studentima", zaključila je profesorka Vuković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.