Tope se ledeni čepovi, mađarski ledolomci stižu u Srbiju

Izvor: RTS, 15.Jan.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tope se ledeni čepovi, mađarski ledolomci stižu u Srbiju

Ledeni čepovi koji su pravili probleme na rekama u Srbiji, počeli su da se tope, ali i dalje ih ima. Strahuje se od novog ledenog talasa. Na Dunavu od Novog Sada do Bezdana značajno je smanjen led, ali iz Mađarske stižu dva ledolomca, kaže pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj Veljko Kovačević.
Ledene barijere koje su bile formirane kod Apatina tokom prethodne noći su se pokrenule, ali i dalje postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dva manja ledena čepa kod Borovog sela i kod Dalja. Kako ne bi došlo do zabrinjavajućeg gomilanja leda, koji može da izazove ledene poplave, biće angažovana dva mađarska ledolomca i jedan naš.

"Od sinoć do sada imamo poboljšanje situacije na tom sektoru Dunava, ali i dalje imamo manja dva ledena čepa kod Borovog sela i kod Dalja, mada je i on malo popustio", rekao je pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj Veljko Kovačević tokom kontrole plovnih objekata u Zemunu.
Situacija na Dunavu u Beogradu je stabilnija, iako i tu još ima leda. Na Zemunskom keju je led opštetio splavove i Marinu, u kojoj je registrovano 240 čamaca.
U Grockoj je krivina na kojoj će se sakupiti led sa dva mesta. Led koji je krenuo sa severnog dela Dunava kod Novog Sada i onaj koji će se pokrenuti posle razbijanja čepa kod Pupinovog mosta.
Posle Dalja, kritična tačka nam je ovde čep koji se formirao u Beogradu i nakon toga će nastati ledena kritična tačka kada se probije čep u Grockoj, kaže Kovačević.
Iako se očekivalo da u Grockoj bude alarmantno, nadležni kažu da je posle njihove reakcije i reakcije vlasnika splavova, situacija za sada pod kontrolom. Pomoćnica ministra za inspekcijski nadzor Leposava Sojić ističe da se delovalo preventivno.
"Preventiva je urađena, baš zato što godinama unazad nije postojala praksa kontrole ni podnošenja prijava. Verovatno se stekla loša navika da zakon može da se ne poštuje. Mi smo krenuli zadnje četiri godine u primenu propisa i videćemo epilog nakon naplate kazni", rekla je Sojić.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da u funkcionisanju drumskog saobraćaja nema značajnih smetnji koje su uzrokovane nepovoljnim vremenskim uslovima.
Zbog vlažnih kolovoza i niskih temperatura, moguća je poledica na putevima, pa je neophodna oprezna vožnja, saopštili su "Putevi Srbije". Takođe, na nekoliko lokacija u višim predelima mogući su odroni pa treba biti obazriv i brzinu prilagoditi vremenskim uslovima. 
Železnički saobraćaj funkcioniše redovno, bez kašnjenja vozova. Avio-saobraćaj se takođe odvija se bez prekida.
Jedino je avion kompanije "Rajan era" koji je trebalo da sleti na niški aerodrom jutros preusmeren na aerodrom u Sofiji.
Predsednik Nadzornog odbora Aerodroma "Konstantin Veliki" Radoslav Bubanj rekao je za Tanjug istakao su svi avioni, odnosno dva aviona kompanije "Viz er" i jedan kompanije "Rajan er", normalno sleteli na aerodrom u Nišu sem aviona kompanije "Rajan er" koji je odleteo za Sofiju zbog niske oblačnosti.
"Jedino je jutrošnji let iz Dizeldorfa, koji je u 9.15 časova trebalo da sleti, preusmeren zbog niske oblačnosti. Zbog sigurnosti putnika to je normalan preduslov da se ode na drugi (aerodrom)", naglasio je Bubanj i istakao da su organizovana tri autobusa za putnike koji su sleteli u Sofiju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Vlasnici splavova sami krivi" (FOTO)

Izvor: Mondo, 15.Jan.2017

Led na Dunavu od Novog Sada do Bezdana značajno je smanjen i situacija je pobojšana, a dva ledolomca iz Mađarske danas će krenuti ka Srbiji, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre..."Od sinoć je situacija na Dunavu poboljšana, ali i dalje imamo manja dva ledena...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.