Izvor: RTS, 20.Jul.2022, 13:52

Tokom dva dana akcije pojačane kontrole saobraćaja zabeleženo 1.100 prekršaja

U jeku turističke sezone, vozači turističkih autobusa su pod lupom MUP-a. U toku je nedelja pojačane kontrole tih autobusa na putevima širom Srbije. Tako se, kažu, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, priključujemo akcijama zemalja Evropke unije.
Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije navodi za RTS da je prva dva dana akcije pregledano oko 1.500 autobusa, a da je otkriveno 1.100 prekršaja.

"Uglavnom su to bili autobusi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << domaćih prevoznika, takvih je bilo 90 odsto, dok je 10 odsto stranaca. Otkriveno je 1.100 prekršaja, očekivano, najveći broj prekršaja se ticao prekoračenja vremena upravljanja vozilom, nekorišćenje propisanih pauza i odmora, nedostatk dokumenata za vozača i autobuse", navodi Radenković.
Na pitanje - ima li slučajeva da prevoznici radi uštede novca, odnosno veće zarade, pošalju jednog vozača na dalek put sa punim autobusom putnika, odgovara da takvi slučajevi nisu česti, ali da su jedan takav slučaj imali pre dva dana u Loznici.
"Saobraćajna policija je kontrolisala autobus turskog prevoznika kojim je upravljao turski vozač, a koji je saobraćao na relaciji Istanbul - Sarajevo, to je nešto više od 1.100 kilometara, i potrebno je nekih 15 sati za to putovanje, a bio je samo jedan vozač član posade. Tako da je saobraćajna policija otkrila 15 prekršaja za vozača, 12 za pravno lice i ukupan naplaćeni iznos novčane kazne je bio milion i po hiljade dinara", objašnjava Radenković. 
Ukazuje da u ova dva dana kontrole nije bilo nijedne teže saobraćajne nezgode sa učešćem autobusa.
Navodi da se ovakve kontrole vrše tokom čitave turističke sezone, a da su se tokom prethodnih godina suočavali sa negodovanjem od strane dela putnika, kada se kod autobusa ili vozača otkrije neka nepravilnost, pa, kako kaže, mora doći do isključenja autobusa iz saobraćaja.
"Ti putnici bi trebali da shvate da mi ovakve kontrole ne vršimo kako bismo nekog maltretirali već isključivo radi zaštite njihove bezbednosti, mslim da nema potrebe da naglašavam kakve mogu biti posledicejedne saobraćajne nezgode u kojima učestvuje vozač autobusa ili autobus koji nisu po propisima", kaže Radenković.
Govoreći o prekršajima vozača automobila navodu da je tokom vikenda koji je za nama zabeležen porast onih koji čine teže prekršaje, posebno na auto-putevima. 
"Veliki broj vozača je isključen iz saobraćaja zbog vožnje sa više od dva promila alkohola u krvi, što je nasilnička vožnja, imali smo pet slučajeva drastičnog prekoračenja brzine od oko 250 kilometara na sat i u dva slučaja smo imali dobru sudsku praksu - prekršajni sud u Jagodini i Novom Sadu je te vozače, svi su bili strani državljani osudili na onu kaznu koja je bila propisana zakonom - kaznom zatvora u trajanju od 30 dana, uz novčanu kaznu od 120.000 dinara i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od devet meseci", navodi Radenković.
Ukazuje da samo uz takvu kaznenu politiku svrha kažnjavanja može biti postignuta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.