Tjenanmen, pogled iz Pekinga

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tjenanmen, pogled iz Pekinga

05.06.2012. -

Tjenanmen je prekretnica u istoriji savremene Kine. Da li je to spreman da prizna zvanični Peking, za sada se ne zna.

Tjenanmen je prekretnica u istoriji savremene Kine. Takvog mišljenja pridržavaju se mnogi eksperti, između ostalog kineski disidenti. Da li je to spreman da prizna zvanični Peking, za sada se ne zna. Uoči 4. juna – 23. godišnjice gušenja studentskih protesta ispred „Vrata Nebskog mira", kineske vlasti su preduzele sve mere da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ne dopuste mitinge. Aktiviste opozicije su uhapsili, pravobranioce i internet-korisnike uzeli pod kontrolu.

Internet pretraživači u Kini za zahtev Tjenanmen poslednjih dana reagovali su specifično. Istorijske i arhitekturne osobenosti, ali nikakvih pomena o događajima iz 1989. godine. Na stranicama, istina, ima objašnjenja: rezultati su nedostupni zbog odgovarajućih zakona. Osim toga, državni servis mikroblogova Kine Sina Weibo uklonio je iz spiskova smajlija sličicu sveće, koja oznbačava tugu za umrlim i poginulim. Kasnije je bio blokiran i znak olimpijske vatre kojima su korisnici pokušavali da zamene sveću.

A setili su se Kinezi poginulih za vreme rasterivanja demonstracija koje su se odvijale u velikim gradovima od 27. aprila do 4. juna 1989. godine. U zemlji do tada su već nekoliko godina tekle reforme Đeng Sjaopina, usmerene na formiranje slobodnog tržišta pod upravom Komunističke partije. Osnovna istupanja su se dešavala na trgu Tjenanmen u Pekingu. Pozivima vlade da se raziđu demonstranti se nisu potčinili, vlasti su rešile da uguše nerede silom. Demonstracije su rasterane u noći između 3. i 4. juna, na kraju je po raznim podacima poginulo od 400 do 2500 ljudi.

Tradicionalno povodom tog dana Peking objavljuje izjavu. Osnovna njena misao je sledeća: za više od 20 godina u Kini se mnogo toga izmenilo. Ali ekspert za Daleki Istok Jakov Berger smatra:

Šanse da ova ocena događaja bude revidirana u skorije vreme nisu previše velike. Kina je sada na pragu vrlo ozbiljnih promena. Smanjuje se tempo uvećanja unutrašnjeg bruto proizvoda, ima ozbiljnih problema u socijalnim odnosima, raste polarizacija kineskog društva. Ima problema u ideologiji, pošto tržišna orijentacija Kine u trci za profitom praktično anulira proklomovane principe jednakosti i pravednosti.

Vlasti u Pekingu, poznate po svom pragmatizmu, mogu da rehabilituju Tjenanmen, smatra analitičar diplomatske akademije MIP Rusije Andrej Volodin.

To samo govori o tome da Kina progresira u oblasti razvoja političkih institucija. Ona napreduje svojom putanjom razvoja. I kineski rukovodioci očigledno smatraju da je došlo vreme da se da odgovarajuća ocena tim događajijma. Da se oni postave u ispravnu istorijsku i političku perspektivu.

Kinu očekuju obziljne promene. U prvom redu promene u rukovodstvu zemlje, koje se dešavaju svakih 10 godina. To će se desiti već na jesen, na redovnom kongresu Komunističke partije. Kako se očekuje, sa političke scene će otići poslednji rukovodioci koji su se nalazili na vlasti u vreme događaja na Tjenanmenu. Moguće da će novim liderima biti lakše da daju nepristrasnu ocenu tragičnog juna 89.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.