Izvor: B92, 27.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžeri u Srbiji sve agresivniji

Beograd -- Statistika pokazuje da je agresivno i nasilno ponašanje tinejdžera u Srbiji u naglom porastu.

Poslednji vidljivi primer dogodio se pre desetak dana u Beogradu, kada je uhapšeno više od 150 mladića, navijača Fudbalskog kluba Rad, od kojih su 47 maloletnici, zbog rasizma i širenja nacionalne mržnje. Društvo se mladima bavi samo u svečanim prilikama ili kada to može doneti neki politički poen.

U školi, na ulici, stadionu ili kafiću - svuda je vidljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se mladi u Srbiji ponašaju agresivno. Stručnjaci upozoravaju da se tinejdžeri sada ponašaju znatno nasilnije nego ranije.

Psihoanalitičar Vojislav Ćurčić, koji se profesionalno posvetio radu sa adolescentima, smatra da mediji dodaju dramatičnost u pričama o agresivnom ponašanju omladine, ali je sadašnje stanje dosta nepovoljnije nego u prethodnim generacijma.

"Svi smo svedoci raznih informacija kroz medije da se mladi ljudi, vršnjačke grupe među sobom obračunavaju, da se vršnjaci individualno obračunavaju, sve je veći broj ubistava među mladim ljudima, i to jeste nova karakterisika sadašnje generacije mladih", kaže on.

"I neki statistički podaci potvrđuju da su, recimo, maloletnički delikti, koji se kvalifikuju kao dela protiv života i tela, znači najagresivnija dela, u porastu, znači - takvih dela među svim delima koja su radili maloletnici je bilo šest odsto početkom devedesetih, a 2003. čak 13 odsto, što znači da se broj dela i broj takvog agresivnog ponašanja duplirao", objašnjava Ćurčić.

Stručnjaci kažu da na ponašanje adolescenata u Srbiji i te kako utiču društvene okolnosti, rat i nesigurnost iz prethodne decenije, koja je dovela do poremećaja u vrednosnim sistemima.

"Nemam utisak da je celokupna populacija odraslih nešto naročito zabrinuta oko toga. Mislim da društvo ima neki senzibilitet za mlade ljude, ali ne naročito", kaže on.

"To su uglavnom ljudi koji se profesionalno bave mladim ljudima ili neka resorna ministarstva imaju određenu zabrinutost i zainteresovanost da pomognu mladima, ali sveukupno gledano, kao globalno društvo, ne mnogo", kaže on.

"Mladi su uvek predmet zainteresovanosti političara i onih koji vode državu u nekim svečanim prilikama ili kada im je potrebna pomoć mladih ljudi, ali neka kontinuirana briga, čini mi se da ne postoji", kaže Ćurčić.

Ministar prosvete je pre više od godinu dana pokrenuo akciju kojom se maloletnicima zabranjuje da izlaze posle ponoći bez odraslih, smatrajući da će se tako suzbiti delinkvencija. Međutim, brojevi su i dalje poražavajući i pokazuju da se samo u Beogradu godišnje evidentira više od 1.500 maloletnih prestupnika.

Najnoviji primer maloletničkog agresivnog ponašanja i vršenja teških kriminalnih dela možete pročitati u današnjoj vesti iz Prokuplja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.