Izvor: RTS, 18.Maj.2022, 13:15

Tim Instituta za sudsku medicinu analizira patološke promene koje nastaju u kovidu

Institut za sudsku medicinu nedavno je dobio najsavremeniju obudkcionu salu i počeo da radi obdukcije pacijenata koji su preminuli od kovida. Grupa istraživača Instituta, dobila je projekat od države, da radi istraživanje i analizira patološke promene koje nastaju u kovidu. Grupa je predvođena doktorkom Vesnom Popović, trenutno se obrađuju rezultati i uskoro se očekuje da se publikuju, kaže upravnik Instituta za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" Đorđe Alimpijević. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Alimpijević ističe da je reč o desetinama slučajeva koji su analizirani. Istraživanja uključuju i detaljne histološke analize, mikroskopske i genetičke analize preminulih od koronavirusa kako bi se upotpunila slika.

Prema njegovim rečima zahvaljujući savremenoj sali, koja je opremljena tako da štiti osoblje, Institut je nastavio sa aktivnostima i rade se obdukcije od kovida.
"Poenta je bila da se zaštiti zdravstveno osoblje koje dolazi u kontakt sa infektivnim materijalom, odnosno telom. Suština je da nam je sada u potpunosti omogućeno da radimo obdukcije u svim onim slučajevima gde postoji sudsko medicinski interes, da se bezbedno utvrdi uzrok smrti i način na koji je neko povređen i tome slično", objašnjava upravnik Instituta za sudsku medicinu.
Dodaje da je Institut za sudsku medicinu jedan od najstarijih na ovim prostorima. Godišnje se u njemu uradi 1.200 obdukcija i taj broj stalno pada.
"To nije situacija smo u Srbiji. Mi smo sada na 1.200 obdukcija godišnje, od toga je oko 1.000 obdukcija koje nalože sudovi i tužilaštvo. To je naša primarna uloga da utvrdimo da li je neka smrt vezana za krivično delo. Ako pogledamo kako je to izgledalo pre 40 godina, isto u Beogradu, radilo se oko 1.500 samo sudskih obdukcija a Beograd je imao duplo manje stanovnika", objašnjava doktor Alimpijević.
Naglašava da je pad je ne samo u apsolutnom već i relativnom broju i nada se da će u saradnji sa tužilaštvom i gradskom upravom doći do toga da se obdukcije rade po nalozima mrtvozoraca.
"To je praksa koja bi trebalo da postoji i zakonom je previđeno ali budžet grada Beograda, koji bi trebao da pokriva troškove tih obdukcija, koji nisu mali, nema takvu budžetsku liniju", kaže Đorđe Alimpijević.
Kaže da se obdukcijom rade provere DNK analiza, analiza mrtvih tela, veštačenja kada je reč o nasilju, trgovini ljudima.
"Osnov obdukcije je da potvrdi neku sumnju u nasilnu smrt i da otkrije da li je neko ubijen", ističe Alimpijević .
Strani i domaći stručnjaci sudske medicine ovih dana su na zajedničkom skupu u Beogradu.
"Saradnja u nauci je veoma važna, bitna je mobilnost, da nije tako ne bi postojali programi poput „Erazmus plus" posredstvom koga smo i omogućili boravak gosta iz Ljubljane profesora Tomaža Zupanca koji je direktor Zavoda za sudsku medicinu u Ljubljani. Tu je i čuvena forenzičarka Šeri Foks koja radi za Međunarodni komitet Crvenog krsta i Sven Benhauz koji vodi tim za identifikaciju žrtava u masovnim nesrećama", rekao je upravnik Instituta za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" Đorđe Alimpijević .

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.