Tijanin novac za obnovu dečjeg odeljenja

Izvor: BKTV News, 26.Dec.2013, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanin novac za obnovu dečjeg odeljenja

Roditelji male Tijane Ognjanović, preminule 15. jula u bolnici u Hjustonu u SAD ne dočekavši novo srce, bili su juče u Ministarstvu zdravlja, gde su sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović razgovarali o mogućim ulaganjima novca koji je preostao od lečenja devojčice. Reč je o oko 1,6 miliona evra, a posle nedavno održane ostavinske rasprave zakonskim naslednicima novca proglašeni su Nebojša i Jelena Ognjanović.
– Porodica Ognjanović predložila je svoju ideju – da novac >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bude uložen u rekonstrukciju Instituta za majku i dete u Beogradu, i to odeljenja namenjenog za postoperativno lečenje malih bolesnika. Ovo odeljenje, kako predlažu Ognjanovići, trebalo bi da se opremi najsavremenijim aparatima. Na tu ideju su došli na osnovu iskustva stečenog tokom bolesti njihove ćerke i žele da se na ovaj način obezbede najbolji uslovi za lečenje naših mališana koji prolaze postoperativni tok – navode za „Politiku” u Ministarstvu zdravlja.
Želja Ognjanovića je da deo novca ode i u usavršavanje naših lekara u inostranstvu.
– Naši lekari su odlični, poručili su Ognjanovići, ali im nedostaje iskustvo u praćenju pacijenata koji su operisani, naročito onih kojima je presađeno srce. Zbog toga su predložili ministarki zdravlja da deo Tijanine zaostavštine, koju su oni nasledili, bude namenjen i tome da tri lekara i jedan stomatolog odu na usavršavanje u inostranstvo – kažu u Ministarstvu zdravlja.
Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je tokom jučerašnjeg razgovora upoznala Ognjanoviće sa stavovima relevantnih republičkih stručnih komisija, njih 30 sa kojima se u međuvremenu konsultovala, kao i sa mišljenjem relevantnih institucija za lečenje dece – Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj i Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić”. Prvi su, sa stanovišta struke, izneli svoje mišljenje gde bi bilo najbolje da ode pomenuti novac, dok su drugi ukazali na opremu koja nedostaje, kao i na spisak mališana kojima je neophodno lečenje u inostranstvu, ali ne mogu da odu zbog nedostatka sredstava.
Tijana Ognjanović je ostala simbol koji je ujedinio Srbiju: ovog proleća u humanitarnim akcijama prikupljeno je za svega mesec i po dana gotovo 2,6 miliona evra za odlazak devojčice u Ameriku na transplantaciju srca. Nažalost, Tijana operaciju nije dočekala.
Poslednjih meseci, međutim, Ognjanovići su bili pod lupom javnosti, ali i pod udarom medija jer se nisu izjašnjavali šta će učiniti sa novcem koji je preostao od lečenja devojčice. Nebojša Ognjanović je jedino poručio da će saopštiti šta će sa novcem posle ostavinske rasprave. Sudski postupak oko ostavine završen je 3. decembra, Ognjanovići su nasledili 1,6 miliona evra prikupljenih u humanitarnim akcijama i tada su poručili da će novac dati u dobrotvorne svrhe. Jučerašnji razgovor sa ministarkom zdravlja očigledno je bio i prvi korak u realizaciji njihove odluke da novac poklone.
Izvor: Politika
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tijanin otac: Zašto novac ide Institutu

Izvor: Mondo, 27.Dec.2013, 11:23

Nebojša Ognjanović, otac Tijane koja je umrla 15.jula u Hjustonu čekajući transplantaciju srca, izjavio je za..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.