Izvor: Blic, 26.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tifus ponovo preti

Tifus ponovo preti

ŠABAC Zbog pojave belih vaši i mogućnosti izbijanja zaraze pegavog tifusa, u Gerontološkom centru u Šapcu zatvoreno je jedno krilo doma, a korisnici centra su premešteni u druge delove zgrade.

Penzionerka Koviljka Stan- ković priča da je u bolničkom krugu na odeljenju psihijatrije videla prijateljicu koja inače živi u Domu za stare i kojoj često dolazi u posetu.

Bila je ošišana do glave i u šoku. Priča da je u domu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << videla vaške koje prenose tifus koji je ona preživela u ratu dok je bila devojka kaže Koviljka Stanković.

U Domu ne vode dovoljno računa o higijeni, a ishrana je loša, pogotovo za one najsiromašnije koji su smešteni u staroj zgradi kaže Stanojlo Vidić, šabački penzioner čiju priču pot- vr- đuju i ostali penzioneri svoj- im iskustvima iz poseta staračkom domu.

Informacije o pojavi telesne vašljivosti, demantuju u nadle- žnoj Epidemiološkoj službi Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja, a lekari sa infektivnog odeljenja kategorični su da nemaju pacijente pega- vog tifusa. U Gerontološkom centru zaposleni ističu profesionanost i higijenu, mada kao problem navode manjak sredstava i kolektivnu nebrigu društva za stare, kao najugroženiju kategoriju stanovništva. Međutim, tajnovitost koja obavija ceo slučaj i strah zaposlenih da govore o ovoj temi idu u prilog činjenici da se ne radi o svakodnevnim problemima.

Ova bolest je 1958. zva- nično iskorenjena sa teritorije bivše Jugoslavije, ali decenija ratovanja, izolacije i gladi, dovela je sa sobom i četvrtog jahača apokalipse. B.R.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.