Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teže do grčke vize

Ako ste nezaposleni ili apsolvent duže od godinu dana, ove godine kupanje u Egejskom moru za vas je nedostižno! Naime, pred početak sezone u turističke agencije stigao je dopis od grčke ambasade da ni ne šalju zahteve za vize za ove dve kategorije. Za ulazak u Grčku kritičnu grupu čine i porodice u kojima je jedan od supružnika nezaposlen.

Ovo se odnosi na konzulate i u Beogradu i u Nišu, a kao i u drugim ambasadama za odbijanje nema obrazloženja. Otežavajuća okolnost kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčke ambasade je što vas o tome da ste odbijeni obaveštavaju dan pre planiranog putovanja.

- U nemilosti su i studenti stariji od 27 godina, koji se izgleda i ne tretiraju kao studenti, rekla nam je radnica jedne novosadske agencije, dodajući da se ove godine posebno vodi računa o jasnoći fotokopija, kao i da se traže dodatni papiri za decu, koji nisu bili potrebni ranije.

U većini agencija, ipak, dako se klijenti ne bi zaplašili, vize neće da komentarišu, ali potvrđuju da su dopis iz Ambasade dobili.

A da je situacija "zaoštrena", potvrdilo nam je i više čitalaca "Blica" koji već godinama porodično letuju u Grčkoj.

- Nikada nisu bili ovako rigorozni, i to sad kad nam druge države daju olakšice. Pre su za decu tražili samo izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu iz škole. Ove smo nosili i overene đačke knjižice, što je teško dobiti pre kraja školske godine, i stare dečije pasoše - rekla nam je jedna čitateljka.

U grčkom konzulatu kažu da su neprijatno iznenađeni ovakvim reakcijama jer "Grčka traži uobičajenu dokumentaciju za šengen vize".

- Srbija je nama oduvek bila prijateljska zemlja i netačno je da su pooštreni kriterijumi za vize. Čak su za decu predviđene i vizne olakšice. Koliko je viza izdato, saopštićemo na kraju sezone. Na obradi zahteva radimo punom parom - rekli su nam u grčkoj ambasadi, ne želeći da otkriju koliko je zahteva za izdavanje grčke vize odbijeno i zašto.

Srpski turisti ipak su skeptični po pitanju grčkih viza, i tvrde da se - "odbija punom parom". Na forumu sajta putovanja.info mnogi se žale zbog pooštrenja zahteva za izdavanje grčke vize. Ipak, da je podnošenje zahteva za vize uvek lutrija, gde niko ništa ne može da garantuje govore pojedinačni slučajevi starijih studenata i domaćica koji su ipak dobili vize.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.