Testiran prvi avion na solarni pogon koji može i do stratosfere!

Izvor: NovaEnergija.net, 10.Maj.2017, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiran prvi avion na solarni pogon koji može i do stratosfere!

Prvi avion na solarni pogon, projektvan da leti i u stratosferi, uspešno je  prvi put isproban na maloj visini u Švajcarskoj.
Avion “SolarStratos” je napustio bazu u 8 ujutru, a upravljao je test-pilot Damian Hišije, navodi se u saopštenju rukovodilaca projekta.
Pilot je izveo sedmominutni let na visini od 300 metara pre nego što se vratio u bazu. Prvi let prototipa je bio bez greške“, navodi se u saopštenju.
“SolarStratos” je prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << avion na solarni pogon, predviđen je da leti na visinama većim od 25.000 metara i ulazi u stratosferu što je nemoguće izvesti avionom na klasični potisni pogon. Avion je dugačak 8,5 metara, ima raspon krila od 24,8 metara, težak je 450 kilograma. Ima 22 kvadratna metra solarnih panela, koji omogućavaju punjenje baterija za 24 časa leta.
Švajcarski avanturista Rafael Domžan, koji je i inicijator projekta, nada se da će prvi let u stratosferu biti tokom 2018. Na visini od 25 kilometara može se videti zakrivljenost Zemlje, a zvezde se mogu videti i po danu.
Kabina aviona nije pod pritiskom pa zbog temperatura od minus 70 stepeni Celzijusa i atmosferskog pritiska od samo pet odsto uobičajenog, piloti će morati da nose skafandere koji će takođe biti napajani solarnom energijom, što je još jedan novitet.
Let do stratosfere će trajati oko pet sati: dva i po sata uzletnja, 20 minuta među zvezdama a zatim tri sata povratka na Zemlju.
Domžan je 2012. prvi izveo put oko sveta na solarni pogon, u brodu “PlanetSolar”.
Izvor: Beta/AFP

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.