Izvor: B92, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško zdravstveno stanje Roma

Beograd -- Zdravstveno stanje Roma u Srbiji je katastrofalno, a nijedna dosadašnja akcija nije imala značajnije efekte, ocenjeno je u Beogradu

Predstavnici romskih nevladinih organizacija na skupu u Medija centru ocenili su da su nedostatak ličnih dokumenata, zdravstvenih knjižica, ali i informacija o dostupnosti zdravstvenih usluga, najznačajniji problemi Roma u ostvarivanju tog prava.

Predstavnik centra YUROM i član lige za Dekadu Roma Osman Balić naveo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezvanični podatak da samo jedan od 100 Roma doživi 60 godina starosti ukazuje na ozbiljnost problema.

Balić, koji je uključen u direktnu primenu procesa Dekade Roma, pokrenutog pre dve godine na globalnom nivou u cilju poboljšanja položaja te populacije, rekao je da 43,5 odsto Roma u Srbiji živi u nehigijenskim naseljima, da je 65 odsto tih naselja bez kanalizacije, a veliki deo nema vodu i struju.

Prema rezultatima istraživanja urađenih prethodnih godina, na koje je ukazao Balić, trećina romske dece ne pere zube i skoro nikada ne pere ruke, 24 odsto njih ne konzumira mleko i mlečne proizvode, a 70 odsto meso jede ređe od jednom nedeljno.

Aktivistkinja ženskog romskog centra Bibija Svetlana Ilić rekla je da, prema podacima te organizacije, 65 odsto Roma nema zdravstvenu knjižicu.

Kao najbitnije zdravstvene probleme navela je one vezane za reproduktivno zdravlje, pošto Romkinje rađaju prvo dete sa 13 do 15 godina, a prosečni broj abortusa po ženi kreće se od osam do 14.

Na skupu je ukazano da u direktnoj komunikaciji sa Romima lekari ne vrše direktnu diskriminaciju, ali da su Romima uglavnom nedostupni skupi medicinski pregledi.

Predstavnik Ministarstva zdravlja Đorđe Stojiljković predstavio je dosadašnje rezultate akcionog plana za zdravstvo u okviru Dekade Roma i naglasio da je iz budžeta bilo izdvojeno 60 miliona dinara za projekte u okviru tog plana.

On je naglasio da sva sredstva nisu utrošena, pošto nije bilo dovoljno kvalitetnih projekata koje su ponudile zdravstvene ustanove i romske nevladine organizacije.

Stojiljković je rekao da će se ubuduće zalagati da se osnaži uloga medijatora - predstavnika romskih organizacija koji bi ulazili direktno u romska naselja i objašnjavali Romima značaj posedovanja ličnih dokumenata i upućivali ih u prava u oblasti zdravstvene zaštite.

Na skupu je ukazano i da bi značajnije učešće medija u projektima vezanim za romsku populaciju doprinelo uspehu tih projekata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.