Izvor: Blic, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško stanje za izbeglice

Teško stanje za izbeglice

KRAGUJEVAC (FoNet) - Bivši republički komesar za izbeglice Sanda Rašković-Ivić izjavila je da se pitanje izbeglica 'gura pod tepih'.

Sada se zatvaraju kolektivni centri, a ljudi se iz njih izbacuju na ulicu. Onima koji su imali sreće da ostanu u njima, smanjuje se ili ukida hrana, što svakako pogoršava ionako težak položaj izbeglica. Još gore od toga je potpuno marginalizovanje njihovog pitanja koje je stavljeno pod tepih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekla je Rašković-Ivić.

Ona je ocenila da su mnoge izbeglice izbačene iz izbegličkih stanova jer su 'navodno ušle u posed svoje imovine' u Bosni i Hercegovini, 'mada je ta formulacija u ogromnom broju slučajeva potpuno neprihvatljiva'.

Većina tih stanova i kuća koji su 'vraćeni u posed starim vlasnicima' je potpuno ruinirana i neupotrebljiva za stanovanje. Vrlo često ti stanovi su bez prozora i vrata, bez parketa i pločica, a kuće bez krova. Oni se, međutim, vode kao 'vraćeni u posed', a njihove vlasnike ovde izbacuju na ulicu, rekla je Rašković-Ivić.

Prema podacima Republičkog komesarijata za izbeglice, u Srbiji trenutno boravi 350.000 izbeglica i 200 raseljenih lica. Ove godine ukinuto je 127 izbegličkih kampova i iz njih je raseljeno oko 8.000 izbeglica. U kolektivnim centrima ostalo je još oko 16.000 ljudi, među kojima je 2.700 starijih od 65 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.