Termoelektrane i kopovi Kostolac važni energetski kapaciteti

Izvor: Glas javnosti, 07.Avg.2010, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Termoelektrane i kopovi Kostolac važni energetski kapaciteti

KOSTOLAC  - Povodom Dana rudara, ministar energetike Petar Škundrić posetio je Kostolac. Škundrić je, sa delegacijom rudara, položio venac na Spomen obeležje rudarima u Starom Kostolcu.  Venac je položio i najstariji rudar Bogić Anđelić, javlja RTS.

Ministar rudarstva i energetike je izjavio da se intenzivno radi na završetku aranžmana sa kineskim partnerima, kompanijom CMEC, o ulasku u vitalnu rekonstrukciju dva termobloka i izgradnju novog u termoelektrani Kostolac, u šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << će biti uloženo oko milijardu dolara.

"To će biti jedna od najvećih investicija u srpskoj privredi", rekao je Škundrić i naglasio da su Termoelektrane i kopovi Kostolac jedan od najvažnijih energetskih kapaciteta u Srbiji.

Ministar je rekao da su svim stranim i domaćim investitorima otvorena vrata za ulaganje u srpsku energetiku.

Cilj pregovora sa kineskim partnerima je, kako je rekao, obezbeđivanje povoljnog kredita, odakle bi se revitalizovali i proširili kapaciteti Kostolca na 12 miliona tona uglja godišnje, a izgradnja novog bloka obezbedila bi snagu koja bi premašivala 300 megavata.

Ministar je čestitao rudarima u Kostolcu na rekordu proizvodnje ostvarenom u prošloj godini i u prvoj polovini ove godine..

Ministar rudarstva i energetike rekao je da se ne planira podizanje cene električne energije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.