Izvor: Blic, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender za ekskurzije

Tender za ekskurzije

Od naredne školske godine pravilnik o đačkim putovanjima biće znatno stroži, a izbor agencije organizatora ekskurzije obavljaće se isključivo putem tendera. Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, kaže da je već sama najava novog pravilnika uticala da se broj nesrećnih slučajeva na školskim putovanjima ove godine smanji za 50 odsto.

Iako izmene pravilnika o nastavnom planu i programu koje regulišu pitanje organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekskurzija, rekreativnih nastava, nastava u prirodi, letovanja i zimovanja, počinju da važe tek od naredne školske godine, najava strožih kriterijuma pri odabiru agencije i destinacija, kao i uvođenje dodatnih mera bezbednosti, izgleda da je uticala na to da putovanja budu sigurnija.

- Do sada su neke srednje škole praktikovale odlazak na ekskurziju u inostranstvo čak i za prve razrede, iako tu decu razredni starešina još nije stigao dobro da upozna. Prevoz, pogotovu u inostranstvo, obavljao se iz praktičnih razloga uglavnom noću, tako da deca nisu mogla mnogo toga da vide tokom puta. Đaci su izlazili noću, pa ujutro nisu bili odmorni za obilaske, što bi trebalo da bude jedna od glavnih funkcija ekskurzija. Zato smo uveli da u inostranstvo mogu da idu samo završni razredi srednjih škola i gimnazija, da deca u sobi moraju biti do ponoći, a zabranili smo noćni prevoz - objašnjava Tmušić.

Osim zabrane noćne vožnje, bezbednost dece obezbediće se i znatno strožim dokazima o tehničkoj ispravnosti autobusa. Još na tenderu škola će bodovati agencije na osnovu starosti autobusa, a direktor je u obavezi da 48 sati pre polaska obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, kao i o broju đaka i nastavnog osoblja koji učestvuju u putovanju. Ukoliko primeti neku nepravilnost, može da odloži putovanje.

Za osnovce ekskurzija može da traje najduže tri dana i izvodi se u Srbiji, dok za srednjoškolce ona može da traje od dva do osam dana. Učenici trećeg i četvrtog razreda četvorogodišnje i trećeg razreda trogodišnje srednje škole moći će da idu u inostranstvo uz posebnu saglasnost ministra prosvete. Ukoliko je škola u štrajku, ne može da organizuje putovanja.

Za one nastavnike i direktore koji ne budu poštovali nova pravila igre i ipak reše da putovanje sprovedu u sopstvenoj organizaciji, predviđene su stroge kazne za povredu discipline rada, pa i otkazi.

J. Subotić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.