Televizije prekršile zakon o oglašivanju

Izvor: Politika, 05.Mar.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Televizije prekršile zakon o oglašivanju

Prijave podnete protiv RTS, B 92, Pink, Foks, Hepi, Košava i Avala

Savet Republičke radiodifuzne agencije odlučio je da podnese prekršajne prijave protiv emitera za koje smatra da su prekršili Zakon o oglašavanju, kazao je juče Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, na konferenciji za novinare održanoj u beogradskom Medija centru. Za sada će biti procesuirani isključivo nacionalni emiteri, pa će Savet podneti po jednu prekršajnu prijavu protiv Radio televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije, televizija Pink, B 92, Foks, Hepi, Košava i Avala.

– Monitoring svih nacionalnih stanica radimo tokom cele godine 24 časa dnevno. Međutim, tek kada smo dobili softver koji omogućava vrlo precizno dobijanje podataka koje bi sudija za prekršaje mogao da oceni kao validne, odlučili smo da pokrenemo i prekršajne prijave. Emiteri su bili obavešteni da ćemo od 1. januara to činiti, tako da za njih ovo nije novost – kazao je Karadžić i dodao da oni neće za sada prekršajne prijava podnositi za svaki član zakona o koji se emiter „ogrešio”, već samo po jednu. Razlog je, prema Karadžićevim rečima, to što nije cilj gašenje emitera i uništavanje njihovog poslovanje, već isključivo poštovanje zakona.

– To nije beznačajno, jer će ovako sud moći da izrekne jedinstvenu kaznu za sve članove zakona koji se krše. Utvrdi li se da je došlo do kršenja zakona, sud može da izrekne maksimalno dvostruki iznos predviđen za prekršaj. Tu je reč o 100.000 do milion dinara, a to znači da može da im se izrekne dupla kazna – do dva miliona. Da smo odlučili da učinimo drugačije i da podnesemo pojedinačnu prijavu za kršenje svakog člana zakona iznosi bi bili daleko veći – objasnio je Karadžić.

Emiteri protiv kojih se prijava podnosi uglavnom nisu poštovali sledeća pravila: najviše šest minuta reklama u toku jednog sata, najmanje 20 minuta razmaka između blokova reklama, samo u onim vestima i dokumentarnim emisijama koje traju duže od 30 minuta reklame mogu biti emitovane, kao i to da reklamni blokovi moraju biti obeleženi zvukom i slikom. Tako je Radio televizija Srbije u januaru 33 puta prekršila Zakon o oglašavanju, a tri prekršaja više ima televizija Pink. Bez grešaka nisu ni TV B 92 – imala ih je 63, a Košava 85. Najviše prekršaja napravila je televizija Hepi – 102, dok su Foks i Avala napravile samo šest, odnosno četiri.

– Savet RRA sebe ne doživljava kao isključivo represivni organ. Zato smo se i trudili da emiterima u razgovoru, a na osnovu monitoring istraživanja, skrenemo pažnju kada i kako krše Zakon o oglašavanju. Nadamo se da će ove prijave biti dovoljna opomena i da ćemo imati sledećeg meseca prazan papir – naglasio je Karadžić i dodao da ova mera može biti, zapravo, mera pomoći štampanim medijima, ali i elektronskim koji nemaju nacionalni karakter, odnosno regionalnim i lokalnim emiterima. Tako može doći do situacije u kojoj će se na njih preliti deo novca koji nacionalni emiteri zarađuju na načine koje zakon ne predviđa kao moguće.

– U tom slučaju mi ćemo biti zadovoljni, jer smatramo da oni imaju velike probleme u poslovanju. Tako će jedni prestati sa kršenjem zakona, a drugi prihodovati nešto više sredstava – rekao je Karadžić i osvrnuo se na problem piratskog emitovanja. Kako je ovo jedan od najvećih nedaća sa kojima se suočavaju, RRA i RATEL zatražili su i pomoć državnih organa. Tako će insistirati da Republičko javno tužilaštvo počne da procesuira sve one koji se bave ovom nelegalnom delatnošću.

-----------------------------------------------------------

TV Preševo dobija frekvenciju

Karadžić je istakao i to da je završena sva procedura za izradu konkursa za ona mesta koja su planom raspodele ostala upražnjena.

– Izmenom tog plana koje je donelo Ministarstvo za telekomunikaciju i informaciono društvo iz dalje raspodele izuzete su sve televizijske frekvencije u Srbiji osim jedne. Razlog za to je potreba ministarstva da sve slobodne frekvencije za analogno televizijsko emitovanje sačuva za digitalizaciju. Međutim, napravljen je izuzetak, pa će se tu naći samo televizijska stanica Preševo – objašnjava Karadžić.

V. Dugalić

[objavljeno: 06/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.